Autor Wątek: Z87-G43 Gaming-Problem z RAM/biosem  (Przeczytany 1838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NastyFerret

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
Z87-G43 Gaming-Problem z RAM/biosem
« dnia: 12 Marzec 2014, 20:04:27 »

Witam! Może na wstępie podam spec. mojego blaszaka:
CPU: Intel Core i7 4770k 3.50GHz socket1150 BOX
GPU: EVGA GeForce GTX 750 Ti FTW
RAM: Kingston HyperX Beast 2x8GB DDR3-1600 CL9 240-Pin DIMM Kit
HDD: Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003)
ODD: Asus DVD+/-RW DRW-24B5ST/4F1ST bulk black (Serial ATA) (DRW-24B5ST/BLK/B/AS / DRW-24F1ST/BLK/B/A)
PSU: Corsair VS650
Chłodzenie: Corsair H100i/2xSP120
Obudowa: Cooler Master HAF XB EVO

Wszystko poskładałem i odpaliłem poza obudową. W biosie ukazało się wszystko:cpu, odd, hdd, ram, karta graficzna. Zainstalowałem zatem wszystko w obudowie i zabrałem się do instalacji systemu (windows 8.1). Niestety po pojawieniu się logo wyskoczył niebieski ekran z błędem kernel_security_check_failure, a w chwilę później komputer się zrestartował. Zrobiłem flash biosu z usb z Waszej strony , przestawiłem RAM na profil xmp i zmieniłem"Windows 8/8.1 Feature" na enabled. Po zapisaniu ustawień i ponownym uruchomieniu zostałem powitany takim oto ekranem:(zał.)  Z ciekawości przetestowałem RAM  memtestem86+ i okazało się, że niezależnie od slotów w trybie dual channel podczas testu komputer się zawieszał.Co ciekawe testy po 1 kości nie wykazały błędów.

Czy to kwestia wadliwego ramu, płyty czy po prostu pogmatwałem coś w ustawieniach? I ostatnie pytanie: Co oznacza ten ekran EFI?

.........
Ok Sprawdziłem jeszcze raz memtestem i okazało się że obie kości działają poprawnie w slotach 1-2, a gdy umieszczam którąkolwiek w 3-4 (tych najdalej od procesora) komputer uruchamia się ponownie po kilku sekundach testu.

Szybka odp mile widziana.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2014, 05:58:26 wysłana przez NastyFerret »
Zapisane