Autor Wątek: GE60 2OE Problem z Turbo Boost  (Przeczytany 3003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Furman

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« dnia: 16 Grudzień 2013, 08:29:44 »

Witam,
Turbo Boost nie działa u mnie poprawnie. Jeśli mam włączony speed step w biosie, to intel turbo boost nie włącza się w ogóle, procesor zatrzymuje się na 2,4 GHz. Jeśli natomiast wyłączę speed step, turbo boost zaczyna działać, jedyny problem jest w tym, że z wyłączonym turbo boostem procesor ciągle pracuje na 3,2 GHz, nie zmniejsza się taktowanie, nawet jak komputer nie jest obciążony.

Starałem się zainstalować wszystkie sterowniki ze strony MSI. Zaktualizowałem bios do wersji 516, ponieważ bios nie chciał przyjąć aktualizacji do 716 (pokazywało, że ta wersja nie jest poprawna).
Proszę o pomoc.
Zapisane

Markus333

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 17
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2013, 09:26:53 »

Turbo Boost - czy mówisz o tym co się czasami podświetla nad klawiaturą?
Zapisane

Furman

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2013, 10:47:02 »

Nie nie, chodzi mi o technologie intel turbo boost, czyli automatyczne podkrecanie procesora z 2,4GHz do 3,2 lub 3,4GHz jak procesor jest mocno obciazony. To nad klawiatura nazywa sie u mnie cooler boost i po prostu rozkreca wentylatory.
Zapisane

MSI FAE

  • Global Moderator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5859
  • Technical Support
    • MSI Polska
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudzień 2013, 11:25:41 »

jaki masz zainstalowany system operacyjny?
Zapisane
Proszę nie pisać do mnie prywatnych wiadomości w sprawie problemów ze sprzętem. Od tego jest forum, a ja czytam wszystkie tematy.

Lista najczęściej zadawanych pytań - https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=13785.0

MSI FAE Poland

Furman

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2013, 14:53:17 »

Windows 8.1 x64
Zapisane

MSI FAE

  • Global Moderator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5859
  • Technical Support
    • MSI Polska
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2013, 12:22:17 »

Turbo Boost powinien być włączony w BIOSie, turbo działa automatycznie jeśli procesor wykryje potrzebę zwiększenia wydajności. Proszę użyć jakiegoś programu do testowania aby sprawdzić czy działa ta regulacja.
Zapisane
Proszę nie pisać do mnie prywatnych wiadomości w sprawie problemów ze sprzętem. Od tego jest forum, a ja czytam wszystkie tematy.

Lista najczęściej zadawanych pytań - https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=13785.0

MSI FAE Poland

Furman

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudzień 2013, 07:04:47 »

Testowałem za pomocą OOCT, Intel(R) Turbo Boost Technology Monitor 2.6 i MSI(TM) Intel(R) Extreme Tuning Utility. W OOCT nie ma znaczenie czy obciążę 1 wątek czy 8, taktowanie nigdy nie przekracza 2,4GHz, gdy włączony jest speedstep.
Zapisane

Furman

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudzień 2013, 10:12:57 »

Poza tym, czemu nie mogę zainstalować biosu 716 ze strony MSI. Bios 516 instaluje się bez problemu, a bios 716 nie chce się zainstalować. Instaluje przez uefi bios update. Przy próbie instalacji 716 wyskakuje, że ta wersja biosu jest nie prawidłowa.

@edit
Pytanie o wersję biosu nie aktualne. Co do turbo boost, to po aktualizowaniu biosu do 517, który ukazał się dzisiaj turbo boost nadal nie działa, testowałem przy użyciu monitora cpu-z i pakowaniu plików winrarem, a także przy pomocy OOCT. Może oddać komputer do serwisu? Może to jest coś z procesorem?

Opiszę dokładniej co dzieje się przy wyłączonym speedstepie:
Turbo jest załączone cały czas i procesor trzyma 3,39 (w stanie spoczynku), 3,39 (obciążam 1 rdzeń), lub 3,29 (obciążam 4 rdzenie). Testowałem programem OOCT. Problem w tym, że temperatura szybko rośnie. Po 2, lub 3 minutach pracy na OOCT procesor osiąga 85 stopni i benchmark staje. Ale to jest benchmark, wymagająca aplikacja zabiłaby po prostu procka :((

Co robić? Pomocy!!
Nie chcę żyć bez turbo, bo nie za to płaciłem prawie 5000zł, a nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem :(
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2013, 18:02:30 wysłana przez Furman »
Zapisane

MSI FAE

  • Global Moderator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5859
  • Technical Support
    • MSI Polska
Odp: GE60 2OE Problem z Turbo Boost
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Styczeń 2014, 09:34:30 »

Wyślij na serwis , tam ci sprawdzą co jest nie tak z procem.
Zapisane
Proszę nie pisać do mnie prywatnych wiadomości w sprawie problemów ze sprzętem. Od tego jest forum, a ja czytam wszystkie tematy.

Lista najczęściej zadawanych pytań - https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=13785.0

MSI FAE Poland