Autor Wątek: MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą  (Przeczytany 6551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pitersonix

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą
« dnia: 20 Sierpień 2013, 10:14:58 »

Witam. Zakupiłem w sklepie płytę MSI Z77-G43 Gaming,dokupiłem do tego procesor intela i5-3570K oraz pamięci Corsair xms3 1600 dula 2x4gb i do tego zasilacz xfx 550w 80+. Reszta podzespołów ze starego kompa.Po złożeniu komputera i odpalenia, dzieją się dziwne rzeczy.Mianowicie na różnych testach pokazuje zamiast 12 volt napięcia jest 8.5 volta,przy testach na OCCT lub prime 95 po 3 minutach wywala błąd rdzenia 0, albo rdzenia 3 i 4.
w evereście pokazuje że rdzeń 1 nie pracuje w ogóle przy obciążeniu kompa na maxa. Temperatury procesora nie przekraczają 64 stopni. Mierzyłem zasilacz miernikiem i napięcia są ok.Czy to jest coś nie t k z płytą główna?  Reset biosu również nie pomaga.A przy odpaleniu kompa przed logiem MSI w prawym dolnym rogu wyskakuje A2.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2013, 10:18:07 wysłana przez pitersonix »
Zapisane

mekong

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 8
Odp: MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2013, 18:32:46 »

A przy odpaleniu kompa przed logiem MSI w prawym dolnym rogu wyskakuje A2.

Witam,
to całkowicie normalny kod - oznacza, że są wyszukiwane/wykrywane napędy w systemie. Też tak mam na podobnej płycie (Z77A-G43, nie Gaming). Co do zachowań płyty - czujki na mobo są bardzo zwodne. Jeśli zmierzyłeś napięcia i są OK - to prawdopodobnie są w porządku. Bardziej zastanawiałbym się na kwestiami:
- jaki masz bios, która wersja - 25.0, 25.1? Robiłeś flash biosu?
- czy na pewno procesor/chłodzenie jest dobrze zamocowane?
- jakie masz pamięci?
- na jakim systemie "odpalasz" maszynę?
Pozdrawiam 
Zapisane

pitersonix

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2013, 19:35:02 »

Jeśli chodzi o system to windows 7 x64 orginalny,pamięci mam Corsair xms3 1600 dula 2x4gb 9-9-9-24 (testowane w memstest), chłodzenie jest zamontowane Thermalright Macho rev.a BW, a bios jedynie nie flashowałem. Ustawiłem w nim jedynie pamięci. Pozdrawiam :)
Zapisane

mekong

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 8
Odp: MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpień 2013, 10:49:52 »

Pozostaje krok po kroku eliminowanie przyczyn. Zakładając, że masz wszystko poprawnie zamocowane, zacząlbym od następujących rzeczy:
- włączyć defaultowe ustawienia biosu (w tym w szczególności pamięci);
- pamięci masz zainstalowane w prawidłowych bankach? W przypadku mojej płyty (Z77A-G43) zestaw dwóch kości musi być w bankach 2 i 4 (przed zakupem mojej płyty czytałem, że ludziom dziwne rzeczy się działy). Zalecam generalnie spróbować pożonglować kośćmi (zamontować 1 kość itp.)
- sprawdzić kartę graficzną (jeśli takową posiadasz, chyba, że koszystasz z tej z procesora), tj. sprawdzić zachowanie z nią lub bez niej;
- odłączyć zbędne urządzenia (inne karty rozszerzeń, napędy), odpalić komputer z jakimś Live Linuxem z pendriva;
- sprawdzić jeszcze raz złącze zasilacza, czy aby na pewno wszystko jest dociśnięte (wszystkie piny) na linii procesora (12V);
- zaktualizować bios, albo zrobić reflash, jeśli jest aktualny. Chociaż w tym przypadku miałbym pewne obawy (ryzyko) z uwagi na niestabilność systemu  ;)

Wspomniałeś, że proc jest zamontowany poprawnie, niemniej przypominam sobie o przypadkach opisanych w sieci dot. lekko zgiętych pinów płyty przy dociskaniu coolera do procesora. Występowały bardzo podobne zjawiska. Teoretycznie wzystko się uruchamiało, niemniej procesor szalał. Chociaż oczywiście mogę się mylić...

W ostateczności spróbować dotrzeć do jakiego innego procesora na gnieździe 1155 i po instalacji wyeliminować płytę lub procesor...
Cóż - pozostaje mi życzyć powodzenia.
Zapisane

pitersonix

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpień 2013, 11:33:57 »

Pamięci mam akurat na portach 2 i 4,gdyż na 1 sięga mi wentylator od chłodzenia.zamieniałem również pamięci miejscami.
Jeśli chodzi o grafikę to testowałem na jednej i drugiej,wypinałem nawet grafikę i kartę muzyczną creativa i dzieje się to samo.
Wiem,że to chłodzenie jest ogromne co mam,ale jest zamontowane dobrze.Kable posprawdzane czy dociśnięte
 i jeszcze raz pomierzone napięcia.Zastanawiam się nad tym biosem czy to coś pomoże jeśli go zaktualizuje.
Bo raczej twardy dysk nic nie ma do tego,przełożyłem go z poprzedniego komputera,ale partycje c: sformatowałem i wgrałem win7 .
Tylko czemu pokazuje błędy na prime95 i na OCCT a na 3DMark przechodzi świetne test
 i pisze "Twój komputer działa normalnie",gry również idą dobrze.
Zapisane

pitersonix

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 5
Odp: MSI Z77-G43 gaming problemy z płytą
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpień 2013, 17:14:28 »

U mnie problem rozwiązany  ;D hura  :o ;D
Powodem tych błędów okazał się bios,ściągnąłem program Live Update 5 i dałem automatyczne skanowanie
sterowników i biosu w komputerze,pokazało stare wersje jakie mam i nowe do pobrania.
Lecz przy wersji obecnego biosa wyskoczyły same zera i informacja,że jest problem z odczytaniem mojego biosa,
i prawdopodobnie jest uszkodzony.Pobrałem nowy i wgrałem na pendriva.Odpaliłem biosa i wsadziłem pendriva w usb,
lecz na każdym z portów usb komputer nic nie widział.Po piątej próbie odpaliło fleshowanie i wgrał się nowy bios
o symbolice P.10,zrestartował się komputer i wszystko pięknie działa.Teraz drugą godzinę leci OCCT i zero problemów,
a ponad godzinę szedł prime95 i też jest ok;) temperatury na turbo core przy 3800 idą max 57 stopni. 8) 8) 8) 8) 8)
Zapisane