Autor Wątek: Problem z dyskiem w kieszeni  (Przeczytany 6523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Woźnik Sławomir

  • Gość
Problem z dyskiem w kieszeni
« dnia: 10 Maj 2003, 22:06:37 »

Mam problem po włożeniu dysku do kieszeni system nie chce mi się uruchomić , otrzymuję komunikaty imformujące o awarii dysku lub polecemie wymienienia dysku. Po uruchomieniu Scandisk wykrywa błędy i stwierdza uszkodzenie partycji  Dysk z systemem jest podpięty bezpośrednio kablem do płyty, drugi dysk jest umieszczony wkieszeni. Bez kieszeni oboje dyski pracują bezproblemu scandisk nie wykrywa żadnych błędów. Kieszeą idyski przetestowałem na innych PC , pracowały bez problemu jedynie problemy pojawiają się z moja płytą   MSI KT4V MS-6712 wersia biosu 07.00t
Zapisane

bogiman

  • Kapitan
  • ***
  • :
  • Wiadomości: 151
    • Hattrick
(Bez tematu)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2003, 13:20:07 »

Cytuj
MSI KT4V MS-6712 wersia biosu 07.00t

ale wersje biosu w kt4v zaczynaja sie od 1.0 . Jeśli jest to 1.7 to dziwny objaw bo takie błędy mogły występować i występowały na biosach < 1.7 . Pozostaje pytanie czy oba dyski są na osobnych taśnmach i czy te taśmy nie powodowały scen co się często zdaża. Generalnie w firmie składamy dużo na kt4v i jest ok z kieszeniami.
Zapisane
W instrukcji obsługi nigdy nie znajdziemy odpowiedzi na dręczące nas pytania.  ;)

Woźnik Sławomir

  • Gość
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maj 2003, 21:02:27 »

Dyski  podpinałem na jednej  taśmie i oddzielnie, prubowałem z kilkoma taśmami problem nie znikał. Zauważyłem też że przy zastosowaniu długiej taśmy (70cm) dyski pracują w mozolnym tempie (bez kieszeni), nie wim czy to normalne. Wersię biosu odpisałem zprogramu SiSoftware Sandra według MSI Live Update jest to wersia 1.7
Zapisane

bogiman

  • Kapitan
  • ***
  • :
  • Wiadomości: 151
    • Hattrick
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2003, 22:11:11 »

Przy długich taśmach ma prawo zwolnić bo mogą sie generować zakłócenia. Natomiast zastanawia sam fakt włożenia dysku do kieszeni. Ten bios jest już ok. Mam jeszcze jedno pytanie czy dysk z systemem jest ustawiony na master a nie na cs i czy jest podpięty do IDE1, oraz w Boot sequence jest ustawione IDE0 (nie pamiętam dokładnie ale to od najniższego dysku). Spróbuj wyłączyć również boot other devices w tym menu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2003, 22:12:31 wysłana przez bogiman »
Zapisane
W instrukcji obsługi nigdy nie znajdziemy odpowiedzi na dręczące nas pytania.  ;)

Woźnik Sławomir

  • Gość
(Bez tematu)
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj 2003, 22:34:55 »

Dysk z systemem jest ustawiony jako master był podpinany do IDE1 i do IDE2, w Boot sequence jest ustawione IDE0, boot other device też jest wyłączone, problem nie ustąpił. Zamieniłem dyski miejscami ,dysk z systemem włożyłem do kieszeni a drugi bezpośrednio do taśmy , też nie pomogło natomiast z dysku wkieszeni system startuje bez problemu pod warunkiem że drugi dysk nie jest podpięty do której kolwiek taśmy. Na obydwóch dyskach można przeglądać zawartość folderów natomiast nie ma dostępu do plików i programów , próba uruchomienia którego kolwiek kończy się imformacją: brak dostępu lub że dany plik jest uskodzony.
Zapisane

bogiman

  • Kapitan
  • ***
  • :
  • Wiadomości: 151
    • Hattrick
(Bez tematu)
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maj 2003, 19:56:15 »

No tak czyli nie masz w zasadzie wyjścia musisz pewnie zmienić kieszeń. Jak dla mnie to ona miesza w systemie, mimo że na innej płycie jest ok. A na marginesie jakie ma oznaczenie? Nie jest przypadkiem HOT-SWAP´owa?
Zapisane
W instrukcji obsługi nigdy nie znajdziemy odpowiedzi na dręczące nas pytania.  ;)

Woźnik Sławomir

  • Gość
(Bez tematu)
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2003, 21:30:57 »

Kieszszeń  jest firmy ACT COMPUTER ACCESSORIES model 18.44.1000 ATA66/100. Jeśli by kieszeń mieszała w systemie to musi być to wada tej serii, ponieważ próbowałem już kilka kieszeni tego modelu(wymieniałem w sklepie).
Zapisane