Autor Wątek: U100 - problem z wifi  (Przeczytany 3171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hieronim

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 6
U100 - problem z wifi
« dnia: 07 Wrzesień 2009, 23:17:17 »

Witam.
Zanim zdecydowałem się napisać, przeczytałem forum i skorzystałem z paru światłych wskazówek. Nic nie pomogło.
Mam w domu wifi oraz dwa laptopy (lenovo i hp) oraz mój wspaniały U100. W każdym miejscu, w każdym czasie, oba laptopy łączą się z siecią przez wifi bez najmniejszego problemu. U100 się nie łączy, a raczej łączy się rzadko. w danym miejscu albo działa, albo nie. w innych miejscach nie działa wcale. Zmieniłem opcję oszczędzania energii na CAM oraz Country Region na 1-14 (obie wskazówki z tego forum) bez zmian. Zasugerowano mi, że moja karta jest za słaba i router jej nie widzi. Co robić???

[ Poprawiłem temat -> Regulamin - Lzep ]
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2009, 05:31:38 wysłana przez Lzep »
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrzesień 2009, 07:16:54 »

Jaki to model U100?

hieronim

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 6
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2009, 09:05:47 »

Dokładnie to wind U100 - 404PL-2
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrzesień 2009, 09:09:05 »

To bardzo popularny model i nie mamy żadnych sygnałów że coś jest z nim nie tak.
Myślę, że to kwestia Twojej sztuki (uszkodzona) lub niepoprawnej konfiguracji sprzętu.
Co to jest za wifi? Jaki model?

hieronim

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 6
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrzesień 2009, 10:08:33 »

To jest Linksys WAP 4400 N
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrzesień 2009, 10:15:08 »

Jak ten Linksys jest ustawiony? (przepustowość)

hieronim

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 6
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrzesień 2009, 10:19:29 »

Za dużo trudnych pytań :)
Nie wiem i nie wiem gdzie sprawdzić.
Czasem pojawiają się u nas inne laptopy, głównie Toshiby i też hulają aż miło.
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrzesień 2009, 11:09:36 »

Może być tak, że AP jest ustawiony w jakimś dziwnym (nie standardowym trybie).
Ja prywatnie miałem taki problem właśnie.

Proszę sprawdzić U100 na innym AP.

fragles

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2009, 18:46:28 »

Witam - co oznacza "dziwnie ustawiony"?

Pytam, bo mam Winda. Wszystko "gra i bucy". Jedyny problem to właśnie wifi... Po hibernacji i powrocie "do życia" komp nie łączy się z siecią... trzeba wybrać "napraw połączenie". Ewentualnie można przed zahibernowaniem wyłączyć Fn+f11 wifi, a po odhibernowaniu włączyć wifi ale zazwyczaj i tak trzeba wejść później w sieci, odświeżyć ich listę i się połączyć ręcznie...

Dlaczego tak jest? Inne 3 notebooki i komp stacjonarny bezproblemowo łączą się z siecią niezaleznie od tego czy je uśpię, czy wyłączę, czy też inne czary wykonam nad nimi.

System to WinXP. Poprzestawiałem wszystkie tryby pracy Wifi tak, jak na tym forum sugerowano i nadal pupa...

Czy może ktoś ma podobny problem?
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Październik 2009, 08:09:27 »

Jeśli adres jest pobierany z DHCP, to posiada on jakiś czas dzierżawy tego adresu. Jeśli ten czas upłynie, to normalnie komputer wysyła prośbę do DHCP o ponowne przydzielenie tego adresu. Jeśli w tym czasie komputer jest w stanie uśpienia to system operacyjny nie ma możliwości wysłania takiego zapytania.
Stąd ten problem.

Dziwny tryb pracy Access Pointa, to jakiś niestandardowy tryb jego pracy.
Przykład 802.11b i transfer typu 22Mbit/s. Ten standard przewiduje pracę z 11Mbit/s. Nie wszystkie urządzenia potrafią sobie poradzić z tymi 22Mbit/s.

fragles

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Październik 2009, 09:41:30 »

Rozumiem temat dzierżawy czasowej itd - ale dlaczego nie ma problemów z innymi kompami w domu?

Zapisane

hieronim

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 6
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2009, 18:41:54 »

Witam ponownie.
Założyłem ten wątek dawno temu. w pewnym momencie przestałem tutaj bywać, gdyż rozwiązałem problem. Dzięki za wszystkie wskazówki, ale żadna mi nie pomogła :). Pomogło przejście z czegoś, co chyba nazywa się "manager połączeń" (standardowy w ubuntu 9.04) na WCID. I wtedy wszystko ruszyło pięknie. Do czasu...
Pewnego dnia pojawił się napis "Ubuntu 9.10 upgrade". Zadowolony z dotychczasowej funkcjonalności mojego ubuntu, nie namyślałem się wiele i zainstalowałem ów upgrade. MASAKRA. Ładuje się dłużej, dużo dłużej. Potem miga. Nie może się zdecydować, czy pełna jasność ekranu, czy przyciemniony. Współpraca z rzutnikiem multimedialnym (dotychczas ledwo zadowalająca), na poziomie kompromitującym. Żeby nie działał wcale - rozumiem, ale on usiłował działać. Jakieś paski, drgania, błyski, ku uciesze gawiedzi (ok. 300 studentów). Pokonany odpaliłem prezentację na XP.
Wróciłem do 9.04. I tutaj już niemiłe niespodzianki. Nie ma łagodnego przejścia z mamagera połączeń na wcid. Wrzeszczy, że ma konflikt z dotychczasowym oprogramowaniem. Trzeba ręcznie usunąć owego managera i zapodać z zewnątrz wcid. Niestety, też nie łączył.
Przypomniałem sobie, że gdy pierwszy raz instalowałem 9.04 zgodziłem się na zaimportowanie ustawień z XP. Ponownie więc format partycji i wgrywamy 9.04. Jakby lepiej. Bez problemu dołączył flash playera i javę (wszystko na kablu). Dalej test wifi z managerem połączeń. Rewelacja. Wysoki poziom sygnału. szybko, fajnie. ok. Do czasu. Zabieram go do pracy. Wewnątrz dwie sieci niezabezpieczone. Łączę i łączę... i łączę i nic. Wracam do domu. Tutaj moja sieć domowa, zabezpieczona WPA. znów łączę... i łączę... ciągle pyta czy połączyć. Po ok. 10 minutach połączył i teraz jest ok. szybko, fajnie, itd. Boję się wyłączyć.
Pytanie brzmi:
Co zrobić, by było normalnie, tzn. szybko łączy z moją siecią zabezpieczoną i szybko łączy z sieciami niezabezpieczonymi. (Próbowałem z innymi sieciami niezabezpieczonymi w wielu miejscach. Nigdzie nie łączy)
Pozdro Hieronim
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad 2009, 06:51:32 »

Problem jak rozumiem występuje na Ubuntu 9.10.
Ta wersja Ubuntu nie ma aktualnie najlepszej opinii właśnie ze względu na różnego rodzaju "fenomeny" które się na nim dzieją.
To zachowanie jest tego przykładem. 

FRANQ_23_PL

  • Kapral
  • *
  • :
  • Wiadomości: 34
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopad 2009, 15:14:00 »

Spróbuj na Windowsie XP. Polecam też próbować kombinacji WiFi + Bluetooth, czyli przełączać się w tryb pracy tylko WiFi i tryb WiFi i Bluetooth razem. Może to w jakiś sposób pomoże.
Wiem, że to pewnie może cię irytować, ale tak po prostu myślę: może czas porzucić linuksa i sprawić sobie np Windows 7? Ja posiadam takowy i absolutnie nie mam żadnych problemów, gdzie na XP preinstalowanym miałem kilka awarii. Myślę, że linuks jest zbyt niedopracowany pod kontem urządzeń mobilnych, stąd te fazy.
Tak myślę...
Zapisane

hieronim

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 6
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopad 2009, 19:34:41 »

Bardzo dokładnie przeczytałem mój post ostatni i nie znalazłem nic, co by wskazywało, że nadal jestem przy 9.10. Uwaga!!! Piszę wyraźnie: 9.10 to był epizod. bardzo krótki. Niestety wytrącił mój 9.04 ze stanu akceptowalnej funkcjonalności. Teraz jestem przy 9.04 i bardzo chcę wrócić do tego, co miałem. Poznałem już rzutnik. wiem, jakich czarów użyć by działał. z problemami oczywiście, ale temat jest pod kontrolą. Natomiast internet nie jest pod żadną kontrolą. dlatego szukam tutaj rozwiązań. Drogi FranQ, czy uważasz, że wydanie pieniędzy na coś, co zawsze było do bani i teraz w kolejnej siódmej odsłonie udaje, że jest czymś lepszym, tylko po to by sobie nadwyrężać palce klikając pomiędzy wifi i bluetoth w nadziei że zobaczę obraz pożądany jest dobrym rozwiązaniem? Jako żywo przypomina mi to raczej jednorękiego bandytę z dużą wpłatą :).
Zapisane

FRANQ_23_PL

  • Kapral
  • *
  • :
  • Wiadomości: 34
Odp: U100 - problem z wifi
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudzień 2009, 05:29:37 »

Jeśli ktoś z góry uznaje coś za złe nie mając z tym do czynienia, ech nawet tego nie będę komentował. Krótka piłka - mamy ten sam model netbooka, tyle że u mnie na Windows 7 wszystko działa jak należy, a Ty masz problemy na swoim "systemie", więc chyba nie muszę ci udowadniać co tu jest nie tak.
A Windowsa XP nie miałeś czasem preinstalowanego?
Zapisane