Autor Wątek: KT4AV + Kingston HyperX 400 MHz  (Przeczytany 1219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lzep

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3244
KT4AV + Kingston HyperX 400 MHz
« dnia: 27 Sierpień 2003, 13:09:31 »

Witam!
Mam problem z ustawieniem nowo zakupionej pamięci Kingston HyperX  KHX3200A/256 CL2.
Na stronie Kingstona jest informacja o timingu w postaci 2-3-2-6-1 ( CAS Latency 2 ).  
Nie do końca mam jasność co do odpowiedników parametrów w BIOS-ie który mam -
płyta MSI KT4AV ( MS-6712 v1.0 ),  AMI BIOS 5.0 z 2003-05-16,
procesor Athlon XP 2400+ ( 140x15=2100 MHz ).
Poniżej zamieszczam fragment BIOS-u z ustawieniami dla aktualnie pracującej pamięci  
Kingston KVR266X64C2/256  256 MB, CL 2  oraz w nawiasach dostępne opcje :
 
DRAM Timing Control
   Current Host Clock          140
   Configure SDRAM Timing by   User      ( SPD/User )
   SDRAM Frequency             Auto      ( 266/333/400/Auto  )
   SDRAM CAS# Latency             2      ( 1.5/2/2.5/3/Auto  )
   Row Precharge Time             2      ( 2/3/4/5/Auto      )
   RAS Pulse With                 6      ( 6/7/8/9/Auto      )
   RAS to CAS Delay               2      ( 2/3/4/5/Auto      )
   Write Recovery Cycle        Auto      ( 1T/2T/Auto        )
   Bank Interleave             4-Way     ( Dis/2-Way/4-Way/Auto )
   DDR400tWRT Timing            1T       ( 1T/2T/3T      )
   SDRAM Burst Lenght          4 QW      ( 4 QW/8 QW     )
   SDRAM 1T Command            Dis       ( Dis/Ena       )
   Fast Command               Normal     ( Normal/Fast/Ultra )
   Fast R-2-R Turnaround       Dis       ( Dis/Ena           )  
 
Mam problem jak dopasować parametry pamięci KHX podane przez producenta do tych powyzej
aby na początku pamięć pracowała tak jak "stara"  z  FSB=140 MHz a następnie chciałbym
przejść do ustawień lepiej wykorzystujących pamięć czyli np. przestawienie procesora w
tryb 175x12. Jak ustawić wtedy parametry pracy pamięci do pracy synchronicznej  ( 350 MHz ) ?
Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
Zapisane
MSI KT4AV, Athlon XP 2400+@2700+(2.2GHz, 176x12.5, 1.675V), Spire FRII, 2x512MB PC3500 Kingston HyperX(2-2-2-6-1T), 40GB IDE +(80+200) GB SATA, GB-ATI R9550, TV Medion (Ph SAA7134 HL), Chieftec 360-302-DF, WIN2K PL/SP4
----------------------------
Your Time Is Gonna Come ...

Lzep

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3244
Nowe informacje
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2003, 12:26:18 »

Coś cienkie to Forum- nikt nic nie wie ???. Wziąłem się za eksperymenty i oto wyniki. Ustawiłem FSB=133 ( mnożnik=15) i dalej User,Auto,2,2,6,3,1,4,1,4,E,F,E no i zwis. Po zmianie Auto na 266 chodziło OK! To samo dla FSB=166 ( mnożnik=12.5)- na Auto zwis po znianie na 333 OK!. Później dołożyłem jescze trochę i aktualnie chodzi stabilnie na 175 x 12,5=2195 MHz przy Vcore=1,675V . Myśle ze chyba BIOS ma problemy z obsługą DDR400 ( przydał by się już jego upgrade) i dlatego takie efekty, ale jak pokazują programy testowe RAM pracuje synchronicznie z FSB, czyli aktualnie 350 MHz. Wyniki z AIDY 2506/773 - więc niezłe. Wyżej nie próbowałem - dzielnik PCI dla tej płyty kończy się podobno na 1/5. Po jaką cholerę max FSB=280 !!! - przecież wtedy trzeba nie tylko 1/6 ale nawet 1/7 ??? Może ktoś coś wie więcej jak to z tym dzielnikiem jest dla tej płyty ?
Zapisane
MSI KT4AV, Athlon XP 2400+@2700+(2.2GHz, 176x12.5, 1.675V), Spire FRII, 2x512MB PC3500 Kingston HyperX(2-2-2-6-1T), 40GB IDE +(80+200) GB SATA, GB-ATI R9550, TV Medion (Ph SAA7134 HL), Chieftec 360-302-DF, WIN2K PL/SP4
----------------------------
Your Time Is Gonna Come ...

witek_p

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 986
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2003, 13:12:42 »

Nie piszesz nic o VDDR, bo z tego co wiem niektóre szybsze pamięci chodzą na 2,6-2,8V. Próbowałeś może to zmieniać, bo nie sądzę że bios wykryje że pamięć ma mieć inne zasilanie i przy ustawieniu AUTO mogą chodzić na 2,5V.
Pozdr.
Zapisane
C2D 8400@4,1GHz | Scythe Mugen | MSI P35 Neo2-FIR | GB GV-R777OC-1GD | 4GB Geil Black Dragon CL4 | VERTEX4 64GB | ST2000DM001 | B7200.7 120 | Samsung SH-S182M | Samsung 226BW | AeroCool PGS VS9 + CFT-560A-12C | Logitech DFP

Lzep

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3244
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Wrzesień 2003, 09:42:45 »

Vddr ustawiłem na Auto i nie ma to chyba w tym przypadku znaczenia. Kingston podaje dla tej pamięci 2.6V a w BIOS-ie mam Auto/ 2.6/2.7/2.8 więc na 2.5 chyba się nie ustawi - a zresztą gdy SDRAM Freq ustawiałem na 266 lub 333 to Vddr również bylo na Auto i wszystko pracuje stabilnie !
Pozdr
Zapisane
MSI KT4AV, Athlon XP 2400+@2700+(2.2GHz, 176x12.5, 1.675V), Spire FRII, 2x512MB PC3500 Kingston HyperX(2-2-2-6-1T), 40GB IDE +(80+200) GB SATA, GB-ATI R9550, TV Medion (Ph SAA7134 HL), Chieftec 360-302-DF, WIN2K PL/SP4
----------------------------
Your Time Is Gonna Come ...