Autor Wątek: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii  (Przeczytany 4419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wywrotka

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 3
MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« dnia: 12 Kwiecień 2009, 13:52:38 »

Witam
Posiadam MSI Wind U100. Wcześniej nie zwróciłem uwagi na taki szczegół jak zmiana trybu ( klawisz funkcyjny + F10) powinien on zmieniać taktowanie procesora. Po naciśnięciu tej kombinacji nic się nie dzieje. Posiadam dwa systemy operacyjne Windows XP oraz Linux Ubuntu 8.10 Na obu sprawdzałem i nic. Bios był wgrywany niedawno ( z 2tygodnie temu) nowy i nic nie pomogło.
Panowie z infolinii nie są zbyt pomocni bo tylko rozwiązanie z Biosem podpowiedzieli i nic więcej.

Kolejną sprawą jest właśnie wgrywanie Biosu nowego. Są dwa sposoby, jeden to nagrać bios na pendriva i uruchomić laptopa według specjalnej sekwencji ( odłączyć baterie, przytrzymać power, podłączyć zasilanie i dwa razy nacisnąć przycisk power) i laptop "włącza" się, z tym że jest czarny ekran, lampka power się pali i nic... czego to może być wina?(drugim sposobem przez botowalny pendrive udało się zmienić bios, ale chciał bym by obie możliwości działały). Tu panowie z infolinii znów się nie popisali bo odpowiedź pana była w stylu " musi działać, ja ostatnio tak robiłem i działało" -> załamałem się po tej odpowiedzi.

[ Poprawiłem temat -> Regulamin - kolejny taki bezsensowny temat bez nazwy produktu -> Kosz + urlop -> Ostrzeżenia od Moderatora - Lzep ]
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2009, 18:28:14 wysłana przez Lzep »
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2009, 08:34:33 »

Proszę włączyć w BIOS'ie opcję podkręcania, a w Windowsie nacisnąć FN+F10. Zapali się wtedy czerwona diodka, zamiast niebieskiej informującej o włączonym komputerze.
Oczywiście w systemie musi być zainstalowany System Control Manager.

wywrotka

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 3
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwiecień 2009, 15:56:40 »

dziękuję za pomoc. Działa
Zapisane

FRANQ_23_PL

  • Gość
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Październik 2009, 06:34:53 »

Proszę włączyć w BIOS'ie opcję podkręcania, a w Windowsie nacisnąć FN+F10. Zapali się wtedy czerwona diodka, zamiast niebieskiej informującej o włączonym komputerze.
Oczywiście w systemie musi być zainstalowany System Control Manager.

Hmmm... Ja w swoim U100-404PL mam zainstalowanego SCM, ale w którymkolwiek jego profilu, nie zapala się w/w lampka. Czyżby ten model jej nie posiadał?
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Październik 2009, 10:01:12 »

A jaki masz BIOS?

FRANQ_23_PL

  • Gość
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Październik 2009, 10:29:21 »

Najnowszy dostępny dla tego modelu, z końcówką "E". N a tej i poprzedniej wersji było tak samo...
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Październik 2009, 12:49:43 »

Opcja w BIOSie włączona?

FRANQ_23_PL

  • Gość
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Październik 2009, 20:20:10 »

Opcja w BIOSie włączona?
A o jakiej opcji konkretnie mówisz?
Zapisane

FRANQ_23_PL

  • Kapral
  • *
  • :
  • Wiadomości: 34
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Październik 2009, 07:00:34 »

Ok poradziłem sobie. Okazało się, że aby to tak działało jak pisałeś, komputer musi być podpięty do zasilacza, ale nie jest niezbędne posiadanie System Control managera, gdyż kombinacja tych klawiszy działa nawet krótko po włączeniu komputera (przed załadowaniem Windows).

Ponadto w Windows, na zasilaniu bateryjnym w trybie Turbo Battery Mode i Gaming Mode dioda ta swieci mi się na zielono.

Jest pewien problem z tą najnowszą wersją System Control Managera: gdy działa w tle w ogóle nie da się wpisywać "s z kreską" - "ś". Natomiast po zamknięciu aplikacji możliwość ta powraca...
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Październik 2009, 07:17:32 »

Ten problem rozwiązuje najnowszy SCM w wersji 2.209.1009.005.08.

FRANQ_23_PL

  • Kapral
  • *
  • :
  • Wiadomości: 34
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Październik 2009, 07:27:54 »

Hmmm... Rozumiem, że się jeszcze nie ukazał? Na stronie MSI najnowsza wersja jaka jest dostępna dla mojego modelu to:

Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Październik 2009, 08:01:55 »

Proszę mi wysłać maila, to podeślę najnowszą wersję.

krzysiekz

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Październik 2009, 04:57:39 »

Witam wszystkich. Odnosnie turbo battery mode - czy ten tryb dziala w nowszych wersiach biosu? Pamietam ze na poczatku gdy kupilem winda z biosem 1.05 czy 06, w trybie zielonym cpu byl blokowany na 800mhz. Obecnie w trybie zielonym i niebieskim procesor dziala tak samo (skacze miedzy 800 i 1600mhz), nie zauwazylem takze zmiany wydajnosci w everescie przy przelaczeniu z trybu zwyklego na oszczednosc baterii. Dodam, ze przy wlaczeniu turbo 24% wzrost wydajnosci jest widoczny w testach.

Wind u100, 1.0E, kosc 2gb kingstona, wewnetrzny ram wylaczony, SCM 2.209.1009.005.08, oryginalny winxp
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2009, 05:00:02 wysłana przez krzysiekz »
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Październik 2009, 07:13:11 »

Tak, ten tryb działa na najnowszych wersjach BIOSów.

krzysiekz

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Październik 2009, 08:42:28 »

Bardziej interesuje mnie w jaki sposob obecnie dziala. Mam zainstalowany batterybar monitor, ktory podaje aktualne zuzycie pradu. Nie obserwuje spadku poboru pradu przy trybie eco, ani tymbardziej zmniejszenia wydajnosci komputera. Cpuz podaje wartosc skaczaca miedzy 798mhz a 1600mhz, tak jak i na trybie niebieskim. Innymi slowy poza innym kolorem diody roznic nie ma.
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Październik 2009, 10:07:30 »

Wygląda to tak samo, czyli obniżenie poziomu jasności oraz obniżenie mnożnika procesora.

krzysiekz

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Październik 2009, 13:39:57 »

Wygląda to tak samo, czyli obniżenie poziomu jasności oraz obniżenie mnożnika procesora.
Pomijajac ze obnizenie jasnosci czesto jest jej podwyzszeniem (jesli bylo na minimum to na eco jest ~40%), to obnizenia (a raczej zamrozenia) mnoznikow  cpu i fsb nie zanotowalem. Test cpu photoworxx i transfery pamieci wypadaja praktycznie identycznie w eco i zwyklym, raportowana jest tez stala predkosc 1600mhz. Czy jest mozliwosc zdobycia gdzies wczesniejszych wersji biosu? Bo chyba ostatni raz eco mi dzialalo na 1.06 albo 05. W 1.09 juz chyba eco skakalo do 1600.
Zapisane

MSI

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1972
    • MSI Polska
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Październik 2009, 13:54:00 »

Proszę napisać do mnie maila z adresem na który podesłać BIOS, w jakiej wersji itp.
Mój adres znajdziesz go w moim profilu na tym forum.

krzysiekz

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Październik 2009, 05:19:00 »

Zrobilem kilka prob z najnowszym biosem 1.0e i okazuje sie ze aby dzialal tryb eco trzeba WYLACZYC 'doc percentage', wiec albo tryb turbo albo eco. Dwa na raz nie chca dzialac.
Zapisane

FRANQ_23_PL

  • Kapral
  • *
  • :
  • Wiadomości: 34
Odp: MSI Wind U100 - tryb oszczędzania baterii
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopad 2009, 09:20:45 »

Wygląda to tak samo, czyli obniżenie poziomu jasności oraz obniżenie mnożnika procesora.
Pomijajac ze obnizenie jasnosci czesto jest jej podwyzszeniem (jesli bylo na minimum to na eco jest ~40%), to obnizenia (a raczej zamrozenia) mnoznikow  cpu i fsb nie zanotowalem. Test cpu photoworxx i transfery pamieci wypadaja praktycznie identycznie w eco i zwyklym, raportowana jest tez stala predkosc 1600mhz. Czy jest mozliwosc zdobycia gdzies wczesniejszych wersji biosu? Bo chyba ostatni raz eco mi dzialalo na 1.06 albo 05. W 1.09 juz chyba eco skakalo do 1600.

Zgadza się co do tego mnożnika. Wygląda na to, że nie działa funkcja Intel SpeedStep - czy z włączonym, czy wyłączonym DOC, komputer nie będąc obciążony nie zmniejsza zegarów tak jak to mam na stacjonarnym komputerze z P4D 925, a teraz C2D E8500. Intel SpeedStep powinien działać niezależnie od tego, czy jest włączone ECO, czy też inny tryb, poza Turbo Mode.
Zapisane