Autor Wątek: MSI Theater550Pro E, brak dzwięku w Vista Business 32bit  (Przeczytany 3305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michalbr

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
MSI Theater550Pro E, brak dzwięku w Vista Business 32bit
« dnia: 17 Czerwiec 2007, 16:38:43 »

Witam:)
Zakupiłem ten tuner po bardzo dobrej recenzji w benchmark.pl.
To tuner który działa na magistrali PCI E x1.
Niestety nie przesyła dźwięku tak jak inne tego typu urządzenia przez wejście karty dźwiękowej(niebieskie).
Zainstalowałem aplikacje PowerCinema 4 oraz nową wersję 5 (trial) . Nie ma dźwięku!!
Próbowałem tez zabawy z aplikacja Chris TV.Wybierałem różne ustawienia (POLSKA, SZWECJA,WEGRY)
ale jest tylko szum. Propozycje innych państw znalazłem na jakimś forum.

Co robić?Wszystkie sterowniki mam nowe. W Windows XP Home jest dokładnie ta sama sytuacja.Specjalnie zainstalowałem na osobnym dysku żeby sprawdzić kartę:(
Zapisane

_dl_

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1534
Odp: MSI Theater550Pro E, brak dzwięku w Vista Business 32bit
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2007, 20:38:26 »

Tunery oparte na chipie theather 550 mają problemy z dźwiękiem. Ściągnij najnowszy sterownik do układu ATI Theather 550 Pro ze strony ati część problemów powinna się rozwiązać.

Cytuj
ak jak inne tego typu urządzenia przez wejście karty dźwiękowej(niebieskie).

Tej części nieco nie rozumie.. Jak karta ma przesyłać dźwięk przez niebieskie złącze karty dźwiękowej jak jest on przesyłany cyfrowo przez szynę systemową. (zresztą gdzie byś chciał sobie ten kabelek podłączyć?? z tego co wiem te karty nie mają wyjścia audio... a wiem bo sam mam Theatrixa Saphira)
Zapisane
Gigabyte GA890XA-UD3 | AMD Phenom II 905e 4x2,5Ghz | Scythe Ninja | 4x Kingston 2048MB 1600Mhz HyperX | Radeon HD5830 1GB | 2x1TB HDD| Gigabyte ODIN GT 550W | Chieftec WH-01B-B

Michal

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1471
Odp: MSI Theater550Pro E, brak dzwięku w Vista Business 32bit
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2007, 13:10:05 »

Ustalmy kilka faktów - nie masz dźwieku w zanczneniu szumi ci cały czas na każdym kanale czy nie masz dźwieku w zanczeniu nic nie słyszysz, totalna cisza? Jak Objaw 2gi to po prostu coś namieszałeś w ustawieniach mixera, zainstaluj raz jeszcze sterowniki, DX'a i musi działać. Co do problemów z dźwiękiem ala opcja 1 - tak są czasami problemy z niektórymi sieciami kablowymi i dźwiękiem stereo, ale mono działa idelanie. Co do tych problemw - rozwiązaniem jest na pewno nowsza wersja aplikacji + sterowniki.
Zapisane
Desktop - Asus P5K Premium | C2D E7200@3600MHz | XP120 + Nidek 120mm 3-rotor | GF 7800GT + Zalman | GoodRam PRO 4x1024MB DDR2 900@1066 | 3 x Seagate | Audigy 2 |  Enermax 465W |  Samsung 2493HM | A lot of other staff with FDD too :)
Mobile - MSI Wind U100-053US + upgrades

Nie ma ludzi nieomylnyc

michalbr

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
Odp: MSI Theater550Pro E, brak dzwięku w Vista Business 32bit
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwiec 2007, 02:55:44 »

Witam.Zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony ATI. Znalazłem również odpowiedź na forum programu Chris-TV: http://forum.chris-tv.com/index.php?showtopic=1827.
Okazuje się że dla tunerów od MSI trzeba włączyć dodatkowe opcje konfiguracyjne oraz dodatkowe częstotliwości do ustawienia kanałów. Teraz już wszystko działa.
Załączonego programu PowerCinema 4 używać sie w Visie nie da. Dopiero od wersji 5.


Dziękuję za pomoc:)

ps:pisząc o wejsciu audio miałem na myśli stary tuner Avermedia który miał wyjście audio ale niestety producent nie przewidział sterowników do Visty.
Zapisane