Autor Wątek: US54G - znikający zasięg / znikająca sieć / problemy z połączeniem  (Przeczytany 2157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarvTigre

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Witam.

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w adapter US54G do łączenia się z Livebox'em TP.
Najpierw chodził on na starszym komputerze (USB1.1, Win98) i nie było żadnych problemów z łączeniem się.
Ostatnio zmieniłem komputer (USB nadal tylko 1.1, Win XP Home) i... masakra.

Przy pierwszym podłączeniu do USB wykrył 5 okolicznych sieci (z moją włącznie), jednakże próba połączenia zakończyła się niepowodzeniem, a po niej nie wykrywał już żadnej.

Po zastosowaniu opcji "Napraw" odnajduje moją sieć, pojawia się, że jest połączony, lecz nie przechodzi "odnawiania adresu IP" - po prostu długo myśli i ... już nic nie wykrywa.
Ew. po kliknięciu "Napraw" od razu wyskakuje, że nie ma wykrywa żadnych sieci...

Już skończyły mi się pomysły, dlatego byłbym wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam.
Zapisane

Michal

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1471

Zacznijmy może od najważniejszego - podaj proszę jakie masz sterowniki zainstalowane i jak konfigurujesz sobie sieć.

Kolejna sprawa to USB 1.1 - niestety ma ono za małą przepustowość aby obsłuzyć sieć 802.11g czyli teoretycznie 54Mbit/s (USB 1.1. ma tylko 12MBit/s). Zatem ewentualne problemy mogą wynikać z zapychania się magistrali USB. Jeśli masz taką możliwość to zmień sobie w tym pudełku od TPSA sieć na 802.11b i problem może zniknąć.
Zapisane
Desktop - Asus P5K Premium | C2D E7200@3600MHz | XP120 + Nidek 120mm 3-rotor | GF 7800GT + Zalman | GoodRam PRO 4x1024MB DDR2 900@1066 | 3 x Seagate | Audigy 2 |  Enermax 465W |  Samsung 2493HM | A lot of other staff with FDD too :)
Mobile - MSI Wind U100-053US + upgrades

Nie ma ludzi nieomylnyc

MarvTigre

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Sieć jest konfigurowana w sposób jak najprostszy.
Najpierw płytka od Liveboxa i sterowniki do ichniego Sagema (w czasie instalacji domaga się WEP'a).
Potem sterowniki są wywalane i instalowane są sterowniki od danej karty / danego adaptera, którego chce używać. Działało to za każdym razem z kilkoma rodzajami kart. Nawet na tym starszym sprzęcie z Win 98 tak zrobiłem i wszystko było OK. Dopiero teraz zaczęło sie coś psuć.

Od czasu napisania pierwszego posta zamieniłem US54G na TPowy adapter i nie ma problemu - wszystko działa OK (owszem, 11Mb/s) - US54G podłączyłem do tego starszego komputera i też jest OK.
Jednakże adapter od TP zdaje się być trochę słabszy (nowy komp stoi po drugiej stronie ulicy. Ten starszy też tam stał.) i byłbym wdzięczny, gdyby udało się jakoś temu zaradzić.
Zapisane

MarvTigre

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Aha. Zapomniałem.

Driver ver.: 2.0.0.0
Applet ver.: 3.3.1.49
Zapisane

Michal

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1471

No to zaczynamy od aktualizacji sterownika i aplikacji (tak jak sie obawiałem) bo ma pan bardzo starą pierwotną wersję.
Poniżej link:
http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=131&prod_no=93
Prosze pobać MSI WLAN Software 4.3.1.4 i zainstalować. Mozliwe że będzie wymagało odinstalowania starszych.
Zapisane
Desktop - Asus P5K Premium | C2D E7200@3600MHz | XP120 + Nidek 120mm 3-rotor | GF 7800GT + Zalman | GoodRam PRO 4x1024MB DDR2 900@1066 | 3 x Seagate | Audigy 2 |  Enermax 465W |  Samsung 2493HM | A lot of other staff with FDD too :)
Mobile - MSI Wind U100-053US + upgrades

Nie ma ludzi nieomylnyc

_dl_

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 1534

A pytanie jeszcze co z zabezpieczeniami livebox'a. Standardowo blokuje on urządzenia nie zapisane w tablicy mac, na liveboxie jest specjalny przycisk do dodawania nowych urządzeń. Inaczej objaw może być taki jak wspomniany sieć jest widoczna ale nie można się do niej podłączyć.

Drugim sposobem ominięcia zabezpieczenia jest dodanie ręcznie do tablicy mac odpowiedniego wpisu.
Zapisane
Gigabyte GA890XA-UD3 | AMD Phenom II 905e 4x2,5Ghz | Scythe Ninja | 4x Kingston 2048MB 1600Mhz HyperX | Radeon HD5830 1GB | 2x1TB HDD| Gigabyte ODIN GT 550W | Chieftec WH-01B-B

MarvTigre

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

@michal_MSI-FAE

Spróbuje z nowymi sterownikami przy najbliższej okazji. Może to pomoże. Dzięki za link.

@_dl_

Z tym nie ma problemu. Funkcja REG na Liveboxie działa i przyłącza kolejne karty bez problemu. US54G tez przyłącza. Tylko on się trochę buntuje ;)

Spróbuje z nowszym oprogramowaniem i dam znać czy pomogło.

Dzięki.
Zapisane