Dziękuję za odpowiedź ! Podaję specyfikacje: monitor AOC 24G2U/BK 144HZ FreeSync IPS, CPU Ryzen 3 3100, Płyta MSI B450 Gaming Plus Max, pamięć RAM 2 x 8GB patriot viper 3200MHz, karta graficzna: MSI GTX 1660 Super ventus oc 6 GB, SSD kingston A2000 m.2 NVMe 500GB, zasilacz be quiet! Pure Power 11 500W 80 plus gold. Sprzęt jest nowy wszystkie podzespoły kupowałem niedawno instalowałem osobiście. Sterowniki do karty są najnowsze instalowane raz - po raz pierwszy. Zaktualizowałem płytę główną do najnowszej wersji bios tj. obecnie H.70. Sprawdzałem monitor pod własnym laptopem oraz drugim PC - starsze jednostki - tylko HDMI max 120 Hz nie doświadczyłem artefaktów w obrazie. Używam kabli dołączonych do monitora DP 1.2 oraz HDMI (jak i testowałem na własnych przewodach HDMI standard). Reasumując jeżeli w tej konfiguracji ustawię monitor na odświeżanie 144Hz obserwuje "dyskretne mruganie" raczej losowe nie ma znaczenia czy jest aktywny lub nie g-sync/free sync - w grach tego nie doświadczyłem - tylko pulpit praca np. w office itd. Obecnie mogę komfortowo pracować jedynie przy odświeżaniu 100Hz lub niżej z włączonym g-sync lub nie. Nadmienie , że kontaktowałem się też z innymi osobami (fora internetowe) które doświadczyły takich problemów w podobnej konfiguracji tzn. monitor AOC oraz karty MSI z chipem 1660 Super. Pisałem do supportu AOC gdzie otrzymałem następującą wiadomość choć dla mnie lakoniczną cytuje: "Monitor który Pan posiada działa na systemie FreeSync Premium. W teorii powinien on działać z kartami NVIDIA lecz nie ze wszystkimi. Funkcja G-Sync może powodować problemy typu: Migotanie ekranu i screen tearingu." itd. Załączam plik z filmem zobrazowany problem.