Autor Wątek: problem z płytą z87-g43 czy radeonem?  (Przeczytany 550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krisu

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 3
problem z płytą z87-g43 czy radeonem?
« dnia: 06 Sierpień 2020, 16:11:52 »

Witam,

Dwa dni temu zakupiłem używaną płytę z87-g43 https://pl.msi.com/Motherboard/Z87-G43/Specification (z najnowszym biosem 1.B z 2015 roku) oraz posiadam kartę graficzną XFX RX580 8GB BE.
Czy jest w ogóle prawdopodobne, żeby te dwa elementy ze sobą nie współpracowały?

Na karcie zintegrowanej komputer odpala się bez najmniejszego problemu. Jeżeli podepnę grafikę płyta nie chce wystartować. Nawet wentylatory na obudowie się nie kręcą, które są podpięte bezpośrednio pod zasilacz. Sam zasilacz również nie reaguje.

Sprawdzałem to na dwóch zasilaczach - moim Silentium pc L1 vero 500W oraz pożyczonym 600W. Efekt ten sam.
Wczoraj przez przez pół godziny pracował komputer na grafice. Po kolejnym restarcie, wpinaniu i wypinaniu kabli załapał. Ale raptem przez pół godziny i się wyłączył. Dzisiaj już się niestety ten numer nie udał.
Karta graficzna wcześniej pracowała na płycie ASRocka i nie było najmniejszego problemu. Ale niestety płyta główna się spaliła.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2020, 16:14:23 wysłana przez krzys.antyspam »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6625
  • Born to rule!
Odp: problem z płytą z87-g43 czy radeonem?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2020, 17:19:28 »

Witam

A jaki dokładniej był model tego drugiego zasilacza?
Teoretycznie może być problem z kompatybilnością, ale bardziej bym stawiał na zasilacz.
Masz możliwość sprawdzić kartę w innym systemie?
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

Krisu

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 3
Odp: problem z płytą z87-g43 czy radeonem?
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2020, 18:48:20 »

Witam

A jaki dokładniej był model tego drugiego zasilacza?
Teoretycznie może być problem z kompatybilnością, ale bardziej bym stawiał na zasilacz.
Masz możliwość sprawdzić kartę w innym systemie?

ten sam, też vero L1

Zasilacze teoretycznie sprawne. Miernikiem sprawdzałem napięcia na liniach jak odpalił na integrze. Zbieg okoliczności byłby jakby dwa padły w ten sam sposób.
Kombinuję jeszcze, żeby pożyczyć inną grafikę i podpiąć pod moją płytę. Ponieważ sprawdzić kartę na innym sprzęcie to może być problem.
Zapisane

MSI FAE

  • Global Moderator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5744
  • Technical Support
    • MSI Polska
Odp: problem z płytą z87-g43 czy radeonem?
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpień 2020, 06:30:19 »

Hej,
Ten chip graficzny nie jest na liście wspieranych - https://pl.msi.com/Motherboard/support/Z87-G43#support-vga - zatem może być problem z kompatybilnością. Jak nic się nie uda poradzić w trakcie testów - możesz podesłać swoją dokładną konfigurację, wersję BIOSu na MB oraz krótki opis problemu na info.pl@msi.com, podeślemy do HQ by ewentualnie zweryfikować kompatybilność czy problemy z nią w takim zestawie.
Jednakże jakby nie było w ogóle kompatybilności, to sprzęt by się nie uruchomił nawet "na chwilę", zatem podejrzewam inny podzespół - np. zasilacz, tak jak pisał @Nichrome.

pozdrawiam,
Zapisane
Proszę nie pisać do mnie prywatnych wiadomości w sprawie problemów ze sprzętem. Od tego jest forum, a ja czytam wszystkie tematy.

Lista najczęściej zadawanych pytań - https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=13785.0

MSI FAE Poland

Krisu

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 3
Odp: problem z płytą z87-g43 czy radeonem?
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpień 2020, 08:31:09 »

Hej,
Ten chip graficzny nie jest na liście wspieranych - https://pl.msi.com/Motherboard/support/Z87-G43#support-vga - zatem może być problem z kompatybilnością. Jak nic się nie uda poradzić w trakcie testów - możesz podesłać swoją dokładną konfigurację, wersję BIOSu na MB oraz krótki opis problemu na info.pl@msi.com, podeślemy do HQ by ewentualnie zweryfikować kompatybilność czy problemy z nią w takim zestawie.
Jednakże jakby nie było w ogóle kompatybilności, to sprzęt by się nie uruchomił nawet "na chwilę", zatem podejrzewam inny podzespół - np. zasilacz, tak jak pisał @Nichrome.

pozdrawiam,

to by się zgadzało. Raz jedyny uruchomiłem na dedykowanej, zaraz po złożeniu po czym i tak się wyłączył. Później zero reakcji. To może od razu prześlę, póki mam czas na zwrot (zakup internetowy). Ale szczerze mówiąc to pierwszy raz się z tym spotykam. Wcześniej na chipsecie B85 chodziła normalnie, a tutaj teoretycznie lepszy i z tego samego kwartału, a sprawiałoby problemy.
Zapisane