Autor Wątek: Msi rtx 2080 gaming X trio. Wentylatory od razu włączają sie na 100%  (Przeczytany 717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bielas2222

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 10

Witam. Do dziś wszystko było ok. Dziś po odpaleniu gry wentylatory w karcie włączają się od razu na 100%. Do 62 stopni jest cisza, po przekroczeniu tej temperatury wentyle od razu pracują na 100% niezależnie od temperatury rdzenia. Próbowałem również sprawdzić czy reagują na zmiany obrotów poprzez msi afterburner ale mimo że program pokazuje 0% obrotów wiatraki nawet p[o wyjściu z gry nadal obracaja sie na full. Bios jest chyba najnowszy ten 1.05. Czy macie może jakieś propozycje pomocy? Bardzo proszę o radę co i jak z tym fantem zrobić. Dzięki i pozdrawiam.
edit:
Sprawdziłem wszystko dokładnie i sprawa wygląda bardzo dziwnie. Pierwszy wentylator ten mniejszy od strony śledzia działa normalnie, środkowy wentylator ten większy w ogóle sie nie rozkręca natomiast ten od końca karty, ostatni, działa na 100%. Wskazania obrotów z msi afterburner wskazują prawidłową pracę, mimo że para tych większych wentylatorów wariuje. Jeden sie nie uruchamia, drugi dziala na 100%. Do wczoraj wszystko działało prawidłowo. Karta nie była nawet dotykana. Obieg powietrza w obudowie jest bardzo dobey. Phanteks p600s 3x140mm fan wdmuchuje powietrze z tylu 1x140 mm wyciąga. Na topie aio 360mm. Mobo : aorus z390 ultra, cpu i9 9900kf, zasilacz seasonic focus plus gold 650W, wszystkie parametry pracy komputerta idealne.
edfit:
To był jednak "czeski" błąd. Odkleiła się gumka od dołączanego wspornika do karty i tak niefortunnie się ułożyła że blokowała środkowy wentylator. Po usunieciu wspornika wszystko ok. Także temat do zamknięcia. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2020, 07:18:07 wysłana przez bielas2222 »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6755
  • Born to rule!
Odp: Msi rtx 2080 gaming X trio. Wentylatory od razu włączają sie na 100%
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwiec 2020, 22:34:30 »

Witam

Dobrze słyszeć że rozwiązałeś problem. Była to "panika" ze strony karty że jeden wentylator nie mógł wystartować. Podobnie może wystąpić gdy będą uszkodzone łożyska.
Zamykam wątek.
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.