Autor Wątek: Problem z M.2 PCIE NVME - Motherboard z97 gaming 3  (Przeczytany 277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michal.przybylski24

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 1
Problem z M.2 PCIE NVME - Motherboard z97 gaming 3
« dnia: 30 Kwiecień 2020, 13:25:50 »

Ostatnio zakupiłem dysk m.2  pcie nvme. Dysk toshiba kbg30zmv256g. Po podłączeniu dysku płyta nie widzi go, mode AHCI włączony.
Po wykonaniu migracji systemu z HDD na SSD, płyta nie widzi go wciąż i nie mogę wystartować z niego systemu.
System nie może z niego wystartować ale startując z HDD  system go WIDZI { SSD } i mogę instalować na nim gry  i grać, nie stanowi to problemu. Bios już restartowałem. Proszę o pomoc
Zapisane

lukmouton

  • Sierżant
  • **
  • :
  • Wiadomości: 81
Odp: Problem z M.2 PCIE NVME - Motherboard z97 gaming 3
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwiecień 2020, 23:35:21 »

Powiem Ci tak.
W biosie za cholerę nie zobaczysz tego dysku, tylko w systemie, lub "poza biosiem"
W biosie możesz go zobaczyć, jeśli stworzysz raid'a - normalnie nie jest widoczny.
Jeśli chcesz na nim zainstalować system, a miałeś system na SSD, to nie ma najmniejszego sensu taki krok robić.
Jeśli chcesz na nim zainstalować system, to "wypal" PenDrive z instalką Windows(najlepiej UEFI) i klawiszem do wywołania "Boot Menu" odpal Pen Drive w trybie (uefi). Jeżeli partycjonowanie w instalatorze windows widzi dysk na m.2 Nvme to wszystko jest ok.
Jeżeli nie widzi dysku, to już jest problem.
Przy każdej instalce systemu windows polecam odłączenie wszystkich dysków na portach sata ;)
Jeżeli instalacja na tym dysku powiedzie się, to w Biosie należy ustawić ten dysk jako "bootujący".
Zapisane
LG24GM77+LG24GM79
MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
AMD Ryzen 9 3900X
NZXT Kraken X62 V2
MSI GTX 1070 Ti Gaming 8GB
Patriot VIPER 2x8GB PC4-28800 3600Mhz
PSU Seasonic 660 Platinium.
SteelSeries Rival 600