Autor Wątek: Prestige A10SC - długi czas boot'owania przy podłączonym urządzeniu usb  (Przeczytany 423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

remigiusz.domin

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Cześć,

Mam problem z czasem bootowania systemu (Windows 10 Pro), kiedy do laptopa podpięte jest jakiekolwiek urządzenie usb.
Niezależnie od urządzenia i portu usb (nawet przez hub'a thunderbolt), kiedy coś jest podpięte, uruchomienie laptopa od naciśnięcia przycisku power do pojawienia się ekranu logowania zajmuje 3-4 minuty.
Kiedy nic nie jest podpięte, zajmuje to 20 sekund.

Jest to irytujące, ponieważ za każdym razem kiedy chcę uruchomić komputer szybko, muszę odpinać wszystkie urządzenia... albo czekać kilka minut.

Dodam, ze w biosie urządzenie boot #1 to dysk twardy.

Jakieś pomysły?
Zapisane

keiytom

  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 770

A system zainstalowany w UEFI? Pierwszy powinien być Windows Boot Manager
Zapisane

remigiusz.domin

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Zakładam że UEFI - fabrycznie był Win 10 Home, zrobiłem upgrade przez Windows Update.
Zapisane

remigiusz.domin

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Screen
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6576
  • Born to rule!

Witam

Z poziomu Windows'a sprawdź czy jest w UEFI.
Podejrzewam, że problem musisz zgłosić bezpośrednio do MSI. Może to być jakiś bug w BIOSie albo mikrokodzie.
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

remigiusz.domin

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4

Jest UEFI.

Szkoda, myślałem że obejdzie się bez serwisu ;)
Zapisane