Autor Wątek: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału  (Przeczytany 527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszcygan1994

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4
GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« dnia: 02 Czerwiec 2018, 22:45:22 »

Witam, kupiłem cały nowy sprzęt wraz z kartą graficzną gtx 1060 od MSI. Wszystko sprawne do momentu podłączenia karty graficznej, mianowicie po uruchomieniu komputera jest brak sygnału na HDMI lub DisplayPort. Wentylatory działają na karcie graficznej.
Na zintegrowanej karcie graficznej można uruchomić komputer, wszystko sprawne.
BIOS aktualny, zmieniałem ustawienia na primary boot dedykowaną kartę graficzną ale niczego to nie zmieniło.
procesor i3-8100
zasilacz chieftec TPS-500S500W 85+BRONZE (500W)
Ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Nie mam możliwości sprawdzenia sprawności na innym monitorze ani/lub innym sprzęcie. Płyta główna posiada tylko 1 gniazdo pci-e
oczywiście dodatkowe zasilanie podłączone
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5042
  • Born to rule!
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2018, 22:47:43 »

Witam

Zacznijmy może od dość częstego i prostego błędu:
Monitor podpięty pod kartę graficzną?

Jaka płyta główna? RAM?
Jaki to monitor?
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

lukaszcygan1994

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwiec 2018, 22:50:28 »

Monitor podłączałem w każdy możliwy sposób, kablem hdmi na zmianę z displayport.
Raz nawet wszystko odłączyłem, odkręciłem i na nowo ale nie pomogło.
Płyta główna MSI H310M PRO-VH
Monitor LG 29um69g-b
KINGSTON HyperX DDR4 8GB 2400MHz CL15 HX424C15F2/8

Wyświetla jedynie informacje że brak sygnału i przejdzie w stan uśpienia plus okienko że rekomendowana rozdzielczosc dla tego monitora to 2560x1080 a jest 640x480. Można tylko kliknąć OK w monitorze.

Teraz jak mam odłączoną kartę graficzną, uruchamiam komputer na zintegrowanej i wszystko działa bez zarzutu (przez hdmi)
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2018, 22:53:19 wysłana przez lukaszcygan1994 »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5042
  • Born to rule!
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwiec 2018, 23:03:50 »

Zajrzyj do insrukcji i wyczyść CMOS.

Mam wątpliwości odnośnie zasilacza. Pomijam kiepską reputację Chieftec. I zero informacji na temat daty produkcji.
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

lukaszcygan1994

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwiec 2018, 23:13:21 »

Już wcześniej wyjmowałem baterię BIOS na chwilę bo doszedłem do momentu że po uruchomieniu komputera miałem tylko migający pasek u góry ekranu.
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5042
  • Born to rule!
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwiec 2018, 23:27:05 »

Migający pasek? To już chyba coś.

Spróbuj jeszcze w ten sposób:
Odpal komputer i próbuj dostać się do BIOS (delete).
Po kilkunastu sekundach naciskania, wciśnij F6 => Enter
Następnie F10 => Enter

A ktoś ze znajomych / sąsiadów nie jest w stanie pomóc? Chociaż sprawdzić kartę w innym PC.
Jaką masz wersję BIOS płyty?
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

lukaszcygan1994

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 4
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwiec 2018, 23:34:25 »

Migający pasek był po kilku zmianach na BIOS w momencie jak chciałem odpalić nawet na zintegrowanej :/
Wszyscy znajomi mają laptopy a jak już ktoś ma stacjonarny to jakiś stary sprzęt. BIOS najnowszy pobrany ze strony producenta.
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 5042
  • Born to rule!
Odp: GTX 1060 GAMING X 6GB brak sygnału
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwiec 2018, 23:38:05 »

To jeszcze jedno:
Wyciągnij procesor, i za pomocą mocnego światła i lupy sprawdź czy wszystkie piny w gnieździe procesora są "proste".

Jeśli wszystko wygląda OK, to proponuję podejść z komputerem do jakiegoś serwisu. Może to być płyta (złącze PCIe) lub karta graficzna.
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.