Autor Wątek: Problem z BIosem  (Przeczytany 141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sp9rrx4

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
Problem z BIosem
« dnia: 27 Listopad 2017, 13:56:18 »

Blagam... pomuzcie...Po zamianie dysku twardego bez żadnych aktualizacji laptop zamiast uruchamiać windows wyświetla komunikat...EFI SHELL VERSION I 2.50.  A następnie mrugający kursor. Wydaje mi się ze gdzieś zmieniłem ustawienia BIOSU. Proszę o informacje czy jest możliwość naprawy tego problemu we własnym zakresie czy musze odesłać laptopa do serwisu? Jak wrocic do ustawien wczesniejszych ?
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3930
  • Born to rule!
Odp: Problem z BIosem
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopad 2017, 19:12:53 »

Witam

O jakim systemie mowa?
Prawdopodobnie po wymianie dysku, źle zainstalowałeś Windows albo wcale... Za mało informacji podajesz, i są zbyt ogólne!
Zobacz : https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=814.msg33586#msg33586
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

sp9rrx4

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
Odp: Problem z BIosem
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad 2017, 12:21:52 »

Witam

O jakim systemie mowa?
Prawdopodobnie po wymianie dysku, źle zainstalowałeś Windows albo wcale... Za mało informacji podajesz, i są zbyt ogólne!
Zobacz : https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=814.msg33586#msg33586

Juz wyjasniam. Laptop jest nowy z systemem Windows 10. Po zakupie przelozylem dyski z laptopa wlozylem do szuflady a do laptopa wlozylem nowy czysty dysk na ktorym zainstalowalem Windows 8.1. Niestety okazalo sie ze Windows 8.1 ( bardzo stara wersja ) ma problemy z obsluga karty grafiki GTX 1050 w moim laptopie ( GV72 7RD ) wiec pomimo ze Windows 10 dla mnie jest porazka zmuszony bylem do niego wrocic. Przelozylem wiec jeszcze raz dyski i jakie bylo moje zaskoczenie gdy po odpaleniu laptopa zamiast Windows 10 zobaczylem tego przekletego EFI SHELL-a ! Przywracalem w BIOS klawiszem F9 ALE TO NIC NIE DAJE ! A dodam tylko ze na tym dysku z oryginalnym Windows 10 nieczego nie robilem nie zmienialem ani nie aktualizowalem. Nie aktualizowalem rowniez BIOS. Podejrzewam ze cos zmienilem w BIOS i teraz system sie nie wczytuje. Problem tylko taki ze nie wiem co i gdzie...dlatego prosze o pomoc poniewaz nie chcialbym wysylac laptopa do serwisu no chyba ze bede zmuszony. 
Zapisane

MSI FAE

  • Global Moderator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 2683
  • Technical Support
    • MSI Polska
Odp: Problem z BIosem
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopad 2017, 13:10:29 »

Wejdź do BIOS klawiszem DEL i znajdź Boot mode select i zmień na UEFI lub Legacy .Oczywiście wszytkie ustawienia zapisz klawiszem F10.
Zapisane
Proszę nie pisać do mnie prywatnych wiadomości w sprawie problemów ze sprzętem . Od tego jest forum, a ja czytam wszystkie tematy.

MSI FAE Poland

Zapraszamy do kontaktu online z pomocą techniczną https://register.msi.com/ocss/login