Autor Wątek: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie  (Przeczytany 584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3928
  • Born to rule!
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopad 2017, 15:14:29 »

Mam wodne chłodzenie. I dokręcam do oporu (sprężynki w zestawie, a dokręca się palcami).
W drugim PC na platformie AM4 mam jakiś tam zwykły cooler, to też do konca go dokręcam.

Normalnie też nie smaruje, ale Thermal Grizzly jest tak gęste że samo się nie rozprowadzi nawet pod naciskiem coolera. MX4 nakładam na środku krople większą i jakoś też działa. Nie ma idealnego sposobu, każdy jest dobry :)
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

Marcin06

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 14
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopad 2017, 23:46:21 »

Mam wodne chłodzenie. I dokręcam do oporu (sprężynki w zestawie, a dokręca się palcami).
W drugim PC na platformie AM4 mam jakiś tam zwykły cooler, to też do konca go dokręcam.

Normalnie też nie smaruje, ale Thermal Grizzly jest tak gęste że samo się nie rozprowadzi nawet pod naciskiem coolera. MX4 nakładam na środku krople większą i jakoś też działa. Nie ma idealnego sposobu, każdy jest dobry :)

Ok, w takim razie dziękuję Ci za pomoc i wszystkie rady ;)
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3928
  • Born to rule!
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Grudzień 2017, 00:46:25 »

Nie ma sprawy :)
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

Marcin06

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 14
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudzień 2017, 15:50:24 »

Chciałbym powrócić do tematu, bo po kilku dniach procesor znowu zaczął się grzać, na 4,1ghz stabilnie jeszcze chodzi(w prime95 około 64 stopnie 1,26-1,27V, max dla tego procesora 70 stopni), ale przy OC do 4,5ghz i 1,4V grzeje już się bardzo, osiąga prawie 80 stopni i dalej rośnie(przerywam w tym momencie test, nie chce niczego spalić). Radiator przy 65-70stopniach jest lekko letni/ciepły, chyba nie odbiera ciepła tak jak powinien. Pasta termoprzewodząca została wymieniona, a tak to nie pomogło. Teraz pytanie czy kończy mi się procesor czy może jest zbyt słaby styk z procesorem(wina odkształconej po 2 latach płyty głównej, radiatora?). A może po prostu czujnik procesora nawala? Temperatura thermal margin w AMD Overdrive pokrywa się z tą w hwmonitor. Cały czas są duże wahania temperatury, wystarczy, że włączę prime95 i od razu temperatura w 3 sek potrafi podnieść się o 25stopni ponad, z 15stopni na 40stopni). Śruby starałem się mocno dokręcić przy zakładaniu chłodzenia, lecz nie całą siłą, nie chciałem przesadzić. Jak dla mnie słabo, aby chłodzenie do tdp 225W(z jednym wentylatorem, obecnie są dwa założone jeden dmuchający, drugi wyciągający, trzeci na tyle obudowy i dwa z góry wyciągające) nie dawało rady schłodzić procesora na 4,5ghz i wszystko co jest możliwe to 4,1ghz, najwyżej 4,2ghz na niskim napięciu. Inni na tej płycie podbijają ten procesor do 4,8-5ghz. Co prawda 4,7-4,8ghz to max dla powietrznego chłodzenia.

Oprócz tego zauważyłem na radiatorze sekcji zasilania procesora wychodzącą gumę(czarna) spod radiatora(po lewej stronie od procesora, dolny jest ok). Jest to chyba termopad, trzeba to jakoś poprawić czy tak może być?

Zauważyłem też, że AMD Overdrive źle pokazuje sloty pamięci RAM, piszę, że są na 3 i 4 polu, a są na 2 i 4(w cpu-z odczytuje dobrze). Straciłem również możliwość sterowania wentylatorami podłączonymi do płyty głównej do 4-pin. Tylko krzywą wentylatorów mogę w biosie sterować, ale ona chyba nie działa(nie zauważyłem by wentylator na radiatorze przy 65stopniach przyspieszał). Opcje są szare w AMD Overdrive i nie można ich odblokować. Pisałem wcześniej w temacie, że miałem problemy z programem MSI Command Center, może to dlatego, że nie można sterować tymi wentylatorami, jest jakiś konflikt(wina płyty głównej, uszkodzonego któregoś pinu?)

Kupiłem już pastę jutro dojdzie do mnie porządna pasta thermal grizzly kryonaut, więc może z inną pastą poprawi się temperatura, ale to by musiała zbić co najmniej 10 stopni w porównaniu do obecnej żeby było w miarę ok.

Jakby tego było mało to po aktualizacji(chyba) ostatnio sterowników do Radeon Software Adrenalin Edition 17.12.1 karta chodzi ciągle na maksymalnych zegarach(1411mhz, ~1190mV), jedynie pamięci są dynamiczne i zmieniają częstotliwość. Niestety ma to wpływ na pobór i temperatury w spoczynku lub przy mniej wymagających zadaniach(pobór karty w spoczynku 65W, wcześniej 30-35W). Czytałem w internecie, że ktoś mógł sobie włączyć koparkę bitcoin na moim komputerze(podobne problemy). Będę dzisiaj w domu to przeskanuje system, a potem ściągnę sterowniki z internetu jeszcze raz i zrobię czystą instalację. Jakby co dam znać jak poszło dzisiaj wieczorem.

Proszę o pomoc i rady. Myślę, żeby oddać komputer do serwisu, oni mają większe doświadczenie, zakładali na pewno sporo takich chłodzeń i mają dużo sprzętu na wymianę, aby sprawdzić w razie co inny radiator na procesorze itp.

« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2017, 16:45:01 wysłana przez hexon6 »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3928
  • Born to rule!
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudzień 2017, 18:50:44 »

Jest sporo możliwości. Procesor u kresu życia, "zużyte" chłodzenie, jakieś wygięcia na płycie czy procesorze itd itd..
Jeżeli radiator jest chłodny/letni, a procesor 60C+, to znaczy że kontakt jest minimalny między CPU a radiatorem. Kwestia czy pasta była słabej jakości, czy za słabo dokręciłeś. Wg mnie, to drugie.

Odnośnie wystającej gumy, to myślę że nie ma czym się martwić.
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

Marcin06

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 14
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:25:27 »

Chyba będziesz miał rację, za słabo może być dokręcony i pewnie słabej jakości pasta również. Teraz 20min już w prime95 i temperatura ustabilizowała się na poziomie 57-58stopni(4,1ghz/1,26-1,27V), ale chłodniej dzisiaj w pokoju i otwarta obudowa. Radiator lekko letni, a powietrze z tyłu leci też lekko letnie, żadne ciepłe. Wymienię jeszcze raz pastę i dokręcę tym razem tak mocno żeby nawet nie dało się dalej dokręcić. Przy okazji wyjmę pamięci i zobaczę czy wszystko ok z gniazdem. W poprzedniej płycie gigabyte tak miałem, że zasilacz spalił jedno gniazdo na płycie, pamięci na szczęście ocalały(koleś z serwisu mi przerzucił wtedy dwie kości na inne sloty). Zasilacz przetrwał 7-8lat(chieftec), usterką okazał się kondensator, który wymieniła mi ta sama osoba i pewnie działa do dzisiaj(już w piwnicy leży stary komputer).

Drugi test po restarcie te same ustawienia i po 10 minutach już 63 stopnie, dziwne są takie rożne wartości w krótkim czasie. Pasta się zużyła po 10min:D
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2017, 23:13:13 wysłana przez hexon6 »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3928
  • Born to rule!
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudzień 2017, 23:41:48 »

Też raz tak miałem, za słabo dokręcony Corsair H80i. Przed wymianą pasty temperatura 50C, po wymianie 89C i powoli rosła. W trakcie testu, po prostu powoli dokręcałem każdą śrubkę o 1/4 obrotu aż do skutku. Od tamtego czasu nie żałuje procesorów. Jeżeli komputer nie odpali, to wiem że za mocno dokręciłem.
Inna kwestia, to też że są różne chłodzenia. Teraz w systemie pod AM4 mam Arctic Freezer 13 LE. Tam do końca śrubki się dokręca i gotowe. A w głównym systemie mam chłodzenie wodne, to niestety muszę uważać by nie przesadzić.
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

Marcin06

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 14
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #22 dnia: Dzisiaj o 04:28:14 »

W końcu jestem po wymianie pasty, tym razem na Thermal Grizzly Kryonaut. Muszę powiedzieć, że faktycznie dałem tamtej pasty trochę za dużo, prawie się wylewała za procesor i chyba nie był dokręcony do końca, bo grubo warstwy jeszcze było po zdjęciu na procesorze jak i chłodzeniu. Jeśli chodzi o obecną pastę, dałem bardzo cienko, rozprowadziłem łopatką(mimo podgrzania bardzo ciężko się nakładała, ale jakoś dałem radę). Muszę przyznać, że to jest jednak inna półka, przed 63 stopnie przy 19-20 stopniach w pokoju, a teraz 55 stopni przy 22 stopniach +obecnie jeden wentylator na radiatorze(drugiego mi się nie chciało zakładać już, test w prime95 trwał jakieś 25-30min). Jeśli chodzi o radiator, to przy 55 stopniach jest letni, nie jest jakiś gorący czy bardzo ciepły(ale odczuwane jest większe ciepło za radiatorem niż wcześniej), ale trzeba brać pod uwagę fakt, że pasta na pewno musi się jeszcze porządnie wygrzać i dopiero efekty będzie widać po 7-14dniach.


Wczoraj przed wymianą jeszcze miałem dziwne sytuacje i to głównie w Total war Rome 2, gdzie po 20min rozgrywki zaczynają mi spadać klatki i niestety obraz ciągle przycina(cały czas, aż do wyłączenia gry). Zauważyłem, że jeden rdzeń procesora jest obciążany na 100% gdzie reszta obciążona ledwie na 5-20%. Dzisiaj niestety nie miałem już czasu wypróbować po wymianie czy problem nadal występuje, więc w razie czego mogę dać znać jutro czy problem nadal występuje. Załączam dwa obrazki z gry jeszcze przed spadkami prawie do zera fpsów. Dodam jeszcze, że gdy już wystąpią te spadki fps po 20min gry, to już nie pomaga, ani zmiana rozdzielczości do full hd, ani wszystkie opcje z extreme na low, bo fpsy są takie same, dziwna sprawa. A może to skopana optymalizacja po prostu i procesor jest bottleneckiem, tylko czemu obniżenie ustawień na low nic nie zmienia w wydajności? Na początku gra normalnie sobie chodzi w 4k i extreme/ultra, fpsy nie spadają poniżej 35-40(gdy przechodzi się do następnej tury to zawsze są spadki fps i jest to normalne w tej grze, obrazek 2).











« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 04:41:43 wysłana przez Marcin06 »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3928
  • Born to rule!
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #23 dnia: Dzisiaj o 05:30:27 »

Wg mnie to optymalizacja gry z połączeniem z dość słabym procesorem. Ważne że z radiatorem sobie poradziłeś.
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.

Marcin06

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 14
Odp: Procesor zwalnia mimo innych ustawień w Biosie
« Odpowiedź #24 dnia: Dzisiaj o 16:18:55 »

Wg mnie to optymalizacja gry z połączeniem z dość słabym procesorem. Ważne że z radiatorem sobie poradziłeś.

Tylko, że na początku gry jest wszystko w porządku, nawet w 4k/ultra-extreme, a później ciągłe spadki i nie da się grać, tak jakby coś się odpalało, jakiś proces i zabierał zasoby komputera. Może postaram się zrobić dzisiaj film z komórki, jeśli jeszcze to występuje i od razu będzie wiadomo o co chodzi, bo trudno to wytłumaczyć. Możliwe, że przez źle założone chłodzenie(za dużo pasty i słabo dokręcony radiator) były te problemy?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 16:24:31 wysłana przez Marcin06 »
Zapisane