Autor Wątek: Pętla Hot-Plug & WHQL  (Przeczytany 261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

promyclon

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 10
Pętla Hot-Plug & WHQL
« dnia: 26 Wrzesień 2017, 11:39:59 »

Kiedy włączyłem WHQL (chciałem sprawdzić, czy w tym trybie Windows będzie w stanie zainstalować sterowniki OPTANE od Intela), przy wychodzeniu z BIOSu pojawiała się informacja o zmianie ustawienia:
Cytat: BIOS
BIOS Hot-Plug Support: [Disabled]->[Enabled]
. Następnie następował restart, pojawiało się ładne logo MSI otoczone jakimiś czerwonymi błyskawicami (naprawdę wolałbym to, niż mieć czarny ekran w czasie POST), po czym komputer ponownie wchodził do BIOSu. Wyjście z BIOSu, nawet bez dokonywania żadnej zmiany, pokazywało powyższy komunikat (foto) i znów: logo, BIOS. Oczywiście, bez wciskania żadnych przycisków.

Znikła też w tej konfiguracji moja macierz RAID5, z której powinien załadować się system, lecz gdyby to było problemem, spodziewałbym się raczej komunikatu typu No system disc or disc error niż odpalenia BIOSu bez słowa wyjaśnienia.

Wyłączyłem WHQL i BIOS był łaskaw się odczepić i załadować system, choć ta opcja wciąż wyświetla się przy wychodzeniu, gdy wejdę w ustawienia w czasie rozruchu.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2017, 12:21:22 wysłana przez promyclon »
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 3922
  • Born to rule!
Odp: Pętla Hot-Plug & WHQL
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrzesień 2017, 18:22:02 »

Witam

WHQL powinno być włączone przed instalacją systemu. Jeżeli to było wyłączone, to niestety czeka Cię reinstalacja.
Zapisane

Nie, nie pracuję dla MSI. Jakiekolwiek uwagi, pretensje, skargi, proszę kierować do MSI.
Nie udzielam pomocy przez Prywatne Wiadomości.