Autor Wątek: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2  (Przeczytany 3225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

as1as

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« dnia: 15 Grudzień 2016, 16:45:49 »

Witam
Zakupiłem zestaw komputerowy na morele.net - składanie w sklepie.
W UEFI zauważyłem że dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) jest podłączony do płyty przez SATA Port2, a zakładka M.2 Genie jest nieaktywna. Wyczytałem w instrukcji, że najkorzystniejsze podłączenie dysku jest przez złącze M.2 ze względu na większe szybkości zapis/odczyt. Proszę o poradę jak sprawdzić podłączenie dysku i czy warto przypiąć do złącza M.2
klikać w link bo zdjęcie otwiera się jakieś mega
http://s2.ifotos.pl/img/IMG201612_anaesaa.jpg

Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6635
  • Born to rule!
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2016, 17:56:44 »

Witam

To jest zwykły dysk SSD więc do M.2 nie podłączysz bez przejściówki (która i tak nic nie da).
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

as1as

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:18:39 »

Dzięki za odpowiedź
Pytanie dlaczego na tej płycie tak długo uruchamia się W10. Sama płyta uruchamia się ok.40sek. po tym czasie dopiero zaświecają się kontrolki na klawiaturze.
Uaktualnię jeszcze BIOS może coś to da. Ale może ktoś zna ustawienia w BIOS-ie które pomogą
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6635
  • Born to rule!
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2016, 19:02:57 »

Windows powininen być zainstalowany w trybie UEFI. Wtedy możesz też poprzełączać kilka rzeczy by zmniejszyć czas potrzebny na wykrywanie sprzętu bootowalnego.
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

as1as

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudzień 2016, 19:52:10 »

I jest tak zainstalowany. Bootowanie ustawione UEFI z Hard Dysk. Pytanie czy jest ważne w RUFUS-ie w którym robiłem USB wybór MBR lub GPT?
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6635
  • Born to rule!
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudzień 2016, 19:58:14 »

W GPT powinno być.
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

as1as

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:09:37 »

I jest
zmieniłem jeszcze support 8.1/10 na włączone i włączyłem Fast boot. Dlaczego w UEFI są dwa fast boot-y jedno MSI i poniżej zwykłe.
Tylko moim zdaniem płyta długo startuje bo po odpaleniu płyty W10 idzie błyskawicznie
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6635
  • Born to rule!
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:41:25 »

A co masz podłączone? Tak często jest jak jest zbyt dużo urządzeń.
Moja (Z170A XPower) 7-14 sekund POST, potem 1-3 sekundy Windows.
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

as1as

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 11
Odp: MSI Z170A Gaming M3 - dysk SSD nie podłączony pod m.2
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudzień 2016, 11:02:10 »

@Nichrome dzięki za odpowiedzi
Zestaw, który zakupiłem to:
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB,
Procesor Intel Core i5-6600K,
Obudowa SilentiumPC Gladius M35
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB
Płyta główna MSI Z170A Gaming M3,
Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz (CMK16GX4M2B3000C15R)
Zasilacz Corsair CX450M 450W
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB

To prezent pod choinkę dlatego na razie mam ograniczony dostęp do niego.
Zainstalowałem W10 64 korzystając z poradnika
http://forum.pclab.pl/topic/1098230-D%C5%82ugi-rozruch-systemu-na-szybkim-dysku-SSD-rozwi%C4%85zany/page__st__20?s=4e222c77fea5bb322f293858d7190c37
http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2
I tam IRAS 1983 pisze
Cytuj
Udalo sie!!!! Pomocne byly tez informacje z tego linka http://softonet.pl/p...z.UEFI-poradnik,589/2
Zrobilem tak:
1) trzeba sciagnac ze strony Windowsa obraz ISO i nagrac na pendrive
2) w UEFI plyty nalezy przestawic bootowanie na UEFI USB
3) instalacja Windowsa z pendrive (instalacja trwa maks. kilkanascie minut)
4) po zainstalowaniu Windowsa wejsc w UEFI i ustawic bootowanie z UEFI Windows boot manager
w Advanced ustawic Enabled na Support Windows 8.1/10
oraz Fast Boot
Zapisac ustawienia zrestartowac kompa.
I teraz jest tak. Mierzylem ze stoperem. od wlaczenia Power do pulpitu 12 sekund.

Ta sama płyta i 12 sek. Jestem po świeżej instalce te same ustawienia i wynik 4 razy gorszy?
We wtorek jeszcze się nim pobawię, zobaczę potestuję w BIOS-ie.
Zapisane