Autor Wątek: Z170 Gaming M3 Czarny ekran (EZ Debug LED)  (Przeczytany 1895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawel-wilgan

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 1
Z170 Gaming M3 Czarny ekran (EZ Debug LED)
« dnia: 17 Wrzesień 2016, 05:57:55 »

Witam,
Wczoraj złożyłem nowy zestaw:
Z170 Gaming M3
Intel I7 6700k
DDR4 Patriot Viper 2x8GB 2400MHz
Termaltake Smart SE 730W

Po włączeniu płyta się załącza, wiatraki się kręcą, podświetlenie LED się pali,
jednak nie wyświetla się nic na monitorze.
Na płycie świeci się dioda(EZ Debug LED) DRAM po chwili gaśnie i równocześnie
 zapala się na sekundę CPU i tak w kółko.

Próbowałem RAM we wszystkich slotach, tylko jeden lub oba i nic.
Socket sprawdzony piny całe.
Monitor sprawdzony w porządku, kabel też.

Co mam z tym zrobić?
Zapisane

Nichrome

  • Administrator
  • Generał
  • *****
  • :
  • Wiadomości: 6607
  • Born to rule!
Odp: Z170 Gaming M3 Czarny ekran (EZ Debug LED)
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Wrzesień 2016, 10:24:22 »

Witaj

Wszystko jest możliwe. Od wadliwej płyty głównej, po pamięci RAM i CPU. Bez dodaktowych podzespołów nic nie wyczarujesz.
Spróbuj odpalić poza obudową. Postaw płytę główną na kartonie lub drewnianym stole i odpal.
Zapisane


Wszystkie moje posty odzwierciedlają moje zdanie i opinię. Nie pracuję dla MSI.

Nuada

  • Kapral
  • *
  • :
  • Wiadomości: 29
Odp: Z170 Gaming M3 Czarny ekran (EZ Debug LED)
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Październik 2016, 19:59:40 »

Sprawdz jak masz ustawienia w BIOS odnośnie pamięci ram ;] szyne ustaw na sztywno na 100, i stestuj. Miałem to samo jak tylko chciałem mieć bazowe taktowanie pamięci ;]
Zapisane