Autor Wątek: KT6 DELTA SATA nie wykrywa  (Przeczytany 1989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matencore

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 2
KT6 DELTA SATA nie wykrywa
« dnia: 19 Kwiecień 2015, 16:34:17 »

Cześć, witajcie!

Przeszukałem cały internet, całe google, całe te forum i dalej nie mogę dojść do rozwiązania.

Otóż:

Mam podlaczone dwa dyski ATA (połączone do IDE 1 na jednej taśmie (primary i slave). Wszystko działa jak należy.

Dostałem używany dysk SATA, który sam wyjąłem i sam sprawdzałem na komputerze, w którym był używany. Działa na drugim komputerze w porządku.

U mnie, na płycie KT6 DELTA, w ogóle go nie wykrywa. Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji.

w BIOSie mam włączone VT8237 SATA-IDE Controller. Nic pozatym z SATA nie ma w BIOSie. w instrukcji wyczytałem, ze w 'ONBOARD PCI CONTROLLER' powinna być opcja 'SATA CONTROLLER'. u mnie jej nie ma i nigdy nie było.

Probowalem wszystkich kombinacji:
-XP SP3 na jednym z dyskow ATA, dysk SATA podlaczony po instalacji XP i wgranie sterów - nie działa
-odłączone dyski ATA, Instalacja XP SP3, wgranie podczas instalacji sterow do SATA (klawisz F6) - nie działa- nie widzi dysku przy instalacji

Nie wiem co mam z tym zrobić, a bardzo przydałby mi się ten dysk...

Proszę o pomoc, może już ktoś miał taki problem i go jakoś rozwiązał.

Poza tym na marne idzie instalowanie systemu, skoro BIOS nie wykrywa dysku :(

Pozdrawiam
-
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2015, 16:38:47 wysłana przez matencore »
Zapisane