Autor Wątek: Z97 gaming 3 problem z uruchamianiem  (Przeczytany 2191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sebekg-14

  • Szeregowiec
  • *
  • :
  • Wiadomości: 1
Z97 gaming 3 problem z uruchamianiem
« dnia: 16 Marzec 2015, 15:36:10 »

Witajcie, mam pewien problem z płyta (?) mianowicie mam w niej zainstalowany procesor intel i5 4690K s. 1150. Który standardowo ma 3,5ghz, u mnie chodził na 3,9 (bez zmiany napięć) i postanowiłem zmienić na 4,0 (wciąż bez zmiany napięcia-wiem, błąd) po zrobieniu tego komputer oczywiście zrestartował sie lecz nie chciał sie juz uruchomić. Uruchamiał sie na 3-5 sekund po czym wyłączał sie i tak w kółko, próbowałem resetować bios trzymając przycisk reset, potem wyjmując baterie biosu, lecz dopiero kilkukrotne uruchamianie PC bez karty graficznej i ramu pozwalało na tyle zresetować bios, ze komputer sie odpalał - wszedłem
Do biosu, zmieniłem wartości na oryginalne (3,5 i wszystko na auto) komputer znów nie chciał wstać, lecz po kilku próbach udało sie. Zmieniłem w Biosie częstotliwość taktowania ramu na 1866 (wg. Zalecen producenta) z 1600 i to znów spowodowało problemy z uruchamianiem PC. Po którymś razie zostawiłem wszystko na auto (taktowanie procesora jak i ramu) komputer działal normalnie. Mogłem grać i korzystać ze wszystkiego(było to wczoraj). Dzisiaj po powrocie z pracy próbuje odpalić kompa i znów to samo, uruchamia sie i resetuje wciąż i wciąż. Zaktualizowałem bios do wersji 2,6, odpaliłem ram na 1866mhz, złożyłem wszystko bo myslalem ze działa (system sie odpalał, próbowałem resetować i wyłączać komputer). Po złożeniu wentylatora procesora i reszty części, stawiam komputer, próbuje odpalić i znów to samo... Nie wiem czy to wina złych ustawień biosu, jakiegoś
Uszkodzenia płyty lub ramu.. Prosze o jakieś sugestie/pomoc!
Dodam tez, ze gdy procesor ustawiony był na 3,9 to ram pracował na 1866 i wszystko śmigało, dopiero po nieudanej próbie podkręcenia zaczęły sie takie problemy.
Dlaczego płyta nie resetuje biosa gdy nie potrafi sie uruchomić? Ręce mi opadają, niedawno kupiłem ten sprzęt i nie wiem co robic.

Kości ramu to hyperx savage 2x4gb
Zasilacz semi modularny 530W thermaltake
Dysk systemowy ssd 120gb plextor + hdd Wd blue 1tb
Ps. Temperatury w porządku.
Prosze o pomoc!!
Zapisane