Z390 Godlike i niskie napięcie na USB wew.

ahijos

Member
Joined
Dec 14, 2018
Messages
69
Mam płytę Z390 Godlike, bardzo dobry  markowy zasilacz 1200 W BeQuiet oraz pompę wodną Corsair  H115i.

Pompa jest sterowana przez USB wew., a zasilanie z portu sata.

Bardzo często doświadczam problemu ze sterownikiem do tej pompy tzn. pojawia się napis, że nierozpoznane urządzenie usb ...

Często pomaga - odinstalowanie urządzenia tzn. jego sterownika i ponowne zainstalowanie plus reset.

Czy zastosowanie aktywnego huba wew. może coś pomóc? Może to za niskie napięcie na usb?
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,339
Hej,
Jakby płyta była niesprawna, to nie sądzę, by przeinstalowanie sterowników cokolwiek dawało. BIOS zaktualizowałeś? Zapewne nie masz możliwości przetestowania chłodzenia na innym zestawie komputerowym?

Pozdrawiam,
 

ahijos

Member
Joined
Dec 14, 2018
Messages
69
Mam drugi komputer też z pompą i tam nic się nie dzieje (Gigabyte GA-Z170X-Designare i prawie ta sama pompa wodna).

Przekładanie pomp to duży kłopot, do tego nowe pasty ect.

Bios mam najnowszy.

Nie mam oprogramowania które koliduje z Corsair tj. Mystic Light itp.

Nie mam pojęcia dlaczego pracuje powiedzmy dwa tygodnie dobrze, a potem zonk - nic nie było instalowane.

Tylko ten jeden błąd się pojawia czyli błąd rozpoznania urządzenia usb Corsair - odinstalowanie i instalowanie plus reset najczęściej pomaga, a jak nie to kilka razy trzeba tak robić i jest dobrze.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,339
Hej,
Domyślam się, że przekładanie chłodzenia jest problematyczne. Ale alternatywą jest reklamowanie płyty - wtedy też musiałbyś wszystko rozebrać.
Próbowałeś zmieniać podłączenia portów USB do tego chłodzenia? Płyta powinna mieć więcej niż jeden. Możesz też kabel zasilający zmienić, też powinien być więcej niż 1 w takim zasilaczu.

Pozdrawiam,
 

ahijos

Member
Joined
Dec 14, 2018
Messages
69
Reklamowanie płyty głównej z takiego powodu jest jakby tu powiedzieć? Nie do zrealizowania, ponieważ żaden serwis nie uzna tego za wadę płyty, no chyba, że faktycznie coś jest nie tak z portami USB wewnętrznymi, prędzej stwierdzą, że to wina pompy.

Czy można to jakoś sprawdzić? np. jakimś programem?

Przełożenie wtyczki, też na to wpadłem i właśnie zrobiłem, zmieniłem też podłączenie zasilania do innego sata, zobaczymy czy to pomoże.

Ponowię pytanie czy jest jakiś program lub sposób domowy aby przetestować te porty USB?

Mam jeszcze jedno pytanie czy jakiś inny element komputera może wpływać na to np. pamięć DDR lub coś innego?

Od razu zaznaczam mam zasilacz markowy BeQuiet dużej mocy.
 

pit_1975

Member
Joined
Feb 20, 2016
Messages
764
Jedyną rzeczą jaką możesz sprawdzić, to napięcie w gnieździe usb.
Ale, skoro masz komunikat "nie rozpoznano urządzenia", to napięcie dochodzi, ale brak komunikacji danych.
Domyślam się, że jest jakiś program do tej pompy.
Może w BIOS trzeba coś ustawić, (związanego z portami usb), lub w samym windowsie, coś w stylu "oszczędzanie energii" na gniazdach usb / usypianie / hibernacja ?
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,339
Hej,
Ja programu do "testowania napięcia USB" nie znam i o takim nie słyszałem niestety.
Na ten problem moim zdaniem, może wpłynąć zasilacz, płyta główna - a najbardziej prawdopodobne - samo chłodzenie. Nie spotkałem się z tym, by pamięci wpływały na podłączenie czegokolwiek do portów USB i powodowały podobne problemy.

Pozdrawiam,
 

ahijos

Member
Joined
Dec 14, 2018
Messages
69
Pisząc o programach do sprawdzania (testowania) napięcia miałem na myśli np. takie programy jak siv_v5.59 ...
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,339
Hej,
No miernik to urządzenie, nie program. :-)
Tak jak pisałem, ja takich programów nie znam, nie używamy tego typu rzeczy w pomocy technicznej. To bardziej serwisowa rzecz i w takich przypadkach sugeruje się serwis.
Tak czy siak - zalecam ostrożność przy używaniu mierników zewnętrznych. :-)

Pozdrawiam,
 

lukmouton

Member
Joined
May 18, 2017
Messages
190
To będzie raczej i wyłącznie problem z Twoją pompą, bo system nie usunie sam z siebie sterownika(no chyba, że się nadpisuje się przez system, lub urządzenie ulegnie awarii)
Jaki kod błędu zwraca jak usunie sterownik urządzenia ?
Problem również może być od strony Firmware Twojej pompy(na necie dużo informacji o zawieszaniu się oprogramowania firmware pompy h115i.(kiedyś miałem podobny przypadek kolizji oprogramowania nzxt CAM z programem MSI Afterburner, który powodował zawieszenie się sterownika pompy).
Sprawdź na innym komputerze, aby być 100% pewnym, że jest sprawne urządzenie, bądź na czystym systemie bez żadnych aplikacji.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,339
Hej,
Mnie też się wydaje, że szukasz "winnego" w złym miejscu. :-)

Pozdrawiam,
 

ahijos

Member
Joined
Dec 14, 2018
Messages
69
Szanowny "lukmouton" system sam z siebie u mnie nie usuwa sterownika pompy tylko Ja to robię.

Jeszcze raz wyjaśnię wszystko działa powiedzmy 2 miesiące, nic w tym czasie nie instaluję nie zmieniam w systemie czy komputerze i nagle pojawia się taki objaw: wiatraki pompy zaczynają chodzić na maksa. W programie Corsair CUE znika pompa z urządzeń. W menadżerze urządzeń widać w urządzeniach USB żółty trójkącik przy  sterowniku pompy. Często pomaga odinstalowanie tego sterownika i restart, przy czym system sam z siebie tego nie robi.

Piszecie, że szukam winy w złym miejscu ale wszędzie szukałem odpowiedzi. Z drugiej strony załóżmy teoretycznie gdyby był jakiś problem z napięciem idącym do pompy które powiedzmy z jakiegoś powodu co jakiś czas skacze to jakie byłyby wtedy objawy? Wydaje się logicznym, że spadek napięcie na USB spowodowałby "nierozpoznanie" sprzętu tj. tej pompy, czyż nie?

 

pit_1975

Member
Joined
Feb 20, 2016
Messages
764
ahijos said:
Wydaje się logicznym, że spadek napięcie na USB spowodowałby "nierozpoznanie" sprzętu tj. tej pompy, czyż nie?
Zgadza się i winny byłby zasilacz lub zasilanie płyty głównej czyli przetwornica / stabilizator.
1 - Inny zasilacz.
2 - Reklamacja płyty głównej.
 

lukmouton

Member
Joined
May 18, 2017
Messages
190
No dobra, nie szukaj przyczyny na płycie głównej.
Skoro urządzenie Ci przestaje prawidłowo działać, to oczywiste jest to, że zamiast urządzenia otrzymasz ten trójkąt oraz kod błędu.
Powodem jest tylko i wyłącznie dane urządzenie.
Nikt Ci nie pomoże jeżeli masz tak co 2 miesiące.
Najlepiej będzie jak sobie tą pompę wodną podłączysz do innego komputera na 2-3 miesiące :)

Wydaje się logicznym, że spadek napięcie na USB spowodowałby "nierozpoznanie" sprzętu tj. tej pompy, czyż nie?
Odp: Tak, jest taka możliwość(Ale później urządzenie by wróciło do pracy), ale spadek napięcia nie zanika sam z siebie, a szczególnie po ponownej instalacji sterownika xDDDDDD, urządzenie uszkodzone może zaniżyć napięcie, jeżeli ma zwarcie!.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,339
Hej,
Rzeczywiście, zostaje sprawdzenie sprzętu w innym setupie lub ewentualnie reklamowanie płyty głównej. Chociaż jest też szansa, że płyta wróci z adnotacją "problemu nie znaleziono".


Pozdrawiam,
 
Top