Wybredne płyty MSI Z590 na pamięci RAM

agrecki085

New member
Joined
Apr 19, 2017
Messages
14
Witam, ja tylko chciałem zgłosić że występują komplikacje przy kalibracji pamięci na płytach MSI Z590,
konfigurowałem ostatnio 2x-zestawy MSI Z590 i w oby dwu przypadkach występują problemy działaniem z pamięci ram:
(ofc. we wszystkich płytach zaktualizowałem bios do najnowszej dostępnej wersji)


[1-zestaw]
- MSI Z590 Torpedo
- Core i5-11600K
- GoodRam IRDM 2x8GB (16GB) 3600MHz CL17 (IRP-3600D4V64L17S/16GDC) z po za listy QVL, czipy Hynix C-Die

tutaj dużo różnych dziwnych problemów napotykałem, płyta często odpalała zabezpieczanie przed nie prawidłowym OC
praktycznie ustawienia pamięci tRFC poniżej 666 kończyły się nie stabilnością,
następne pamięci w trybie Gear 1 maksymalnie dało się ustawić 2800MHz, co jest ciekawe bo powinny iść w tym trybie do 3600MHz,

co do podkręcania procesora nie jestem pewny czy to jest wina sztuki czy płyty czy zbyt gorącej 11-generacji intela
, ale obliczenia AVX powodowały szalone skoki temperatur na procesorze, dosłownie parę sekund i 100'C już przy 4,8GHz
chłodzenie było dwu-wieżowe tzw. GELID PHANTOM, również z dwoma wentylami i w efekcie końcowym musiałem w biosie taktowania AVX + AVX512 obniżyć jak i Ring Ratio do 40.

ostateczne ustawienia stabilnie OC wyszły następujące:
11111111.PNG
konfiguracja przeszła łącznie pomyślne testy w 14-programach:
Cinenech R15, Cinenech R20, ASUS RealBench, Intel Diagnostic Tool, OCCT, AIDA64 - SST, TestMem5, SuperPI, CPU-Z bench, CPU-Z stress, InterBurnTest, Y-cruncher, LinX 0.6.5, Prime95




[2-zestaw]
- MSI Z590 GAMING PLUS
- Core i9-10850K
- Patriot 16GB (2x8GB) 4400MHz CL19 Viper Steel (PVS416G440C9K) są na liście QVL - czipy Samsung B-Die

aktualnie przy nim siedzę i tutaj podane wyżej pamięci które są na liście kompatybilnych z Intel 10-Gen, już bez OC procesora z samego profilu XMP - nie chcą normalnie komputera uruchomić i włącza się zabezpieczenie na płycie przed nie prawidłowym OC, natomiast przy ręcznej próbie kalibracji na parametry 3600MHz CL16-17-17-36 @ 1,45v @ IO/SA 1,270v komputer co prawda się uruchamia do systemu ale już program AIDA64 (SST) wykrywa nie stabilność po 15 minutach testu... oczywiście power limity zostały uwolnione w biosie, jak na razie sprawdziłem ustawienia 4000MHz CL19-19-19-39 @ 1,45v @ IO/SA 1,250v, póki co cześć testów przechodzi, ale jeszcze do tego wrócę.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,111
Hej,
Jeśli pamięci nie ma na liście - mogą powodować problemy.
Jeśli chodzi o pamięci na liście i brak prawidłowej współpracy. Sprawdź przede wszystkim sloty DIMM i same styki pamięci (czy czyste), sprawdź czy procesor jest prawidłowo zamontowany (również na obecność jakichś drobinek pasty, innych "ciał obcych"). Sprawdź BIOS czy masz najnowszy i postaraj się o jego ewentualną aktualizację (pamiętaj, że jednak komputer musi działać stabilnie do wykonania aktualizacji, nie ryzykuj jej w przypadku losowego zawieszania się).
Film opisujący aktualizację BIOSu:

Pozdrawiam,
 
Top