Pasy na ekranie

Status
Not open for further replies.

pc_yebaka

New member
Joined
May 15, 2020
Messages
6
Siemanko :)
Mam problem z grafiką w kompie :( Problem polega na tym, że po ok 5-10 min gry na RX-580 zaczynają się pojawiać pasy na ekranie. Coś podobnego do nagrywania ekranu telefonem.
Sprawdzona została karta graficzna na innym kompie i działa w 100% poprawnie, dodatkowo została sprawdzona płyta główna, niestety bez zmian.Zasilacz jest to 550 W wiec nie ma zbyt mało mocy. Jeśli macie jakieś pomysły proszę z góry dziękuje :)

Pozdrawiam Adrian :)

PS. To mój pierwszy post więc jeśli coś napisałem nie tak lub w zły miejscu proszę  o wyrozumiałość :)
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,337
Hej,
Jak to dokładnie model karty? Możesz coś więcej napisać o swojej specyfikacji, model zasilacza, płyty głównej, wersja BIOSu, wersja systemu operacyjnego (info czy w UEFI zainstalowany). Próbowałeś aktualizować vBIOS poprzez Live Update?
https://youtu.be/gUJhIbedbtc

Reinstalowałeś sterowniki przy użyciu DDU - https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

pozdrawiam,
 

pc_yebaka

New member
Joined
May 15, 2020
Messages
6
Wszystko aktualne , karta sprawdzana w innym i działa wzorowo. Nie mam juz pomysłów :(
A pasy jak były tak są. Może to wina zasilacza ??
 

keIytom

Active member
Joined
Aug 10, 2015
Messages
1,234
Ewentualnie wina monitora skoro gdzie indziej karta działa prawidłowo
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,337
Hej,
A jak to zasilacz? Masz możliwość zrobienia fotki tych pasków na ekranie? Możesz podać dokładną specyfikację swojego sprzętu?

pozdrawiam,
 

pc_yebaka

New member
Joined
May 15, 2020
Messages
6
Niestety nie mam jak zrobić zdjęcia ( telefon nie odzwierciedli pasów), specyfikację wrzucam.
Ps. Zasilacz " SilentiumPC Elementum E2 550W 80 Plus" -nowy
Już nie mam pojęcia co zrobić , podłączałem ostatnio pod TV kompa, pasy były mniejsze ale jednak były.
Dodatkowo pytanie , czy polecacie obecny procesor i ramy 20 DB DDR3 , czy może Intel Core i5 7500 CPU @3.40 HZ I 16 GB RAM DDR4 ?
 

Attachments

  • Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    222.7 KB · Views: 4

Nichrome

Administrator
Joined
Jun 15, 2015
Messages
6,755
Witam

Do tego zasilacza w życiu bym nie podpiął karty graficznej pokroju RX580.
Nie wiem też jak ktoś ma Ci cokolwiek polecić, jeżeli nie podałeś pełnej specyfikacji systemu.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,337
Hej,
Nasze (MSI) płyty na tym chipsecie, który masz obsługują 4 i 5 generację - np. https://pl.msi.com/Motherboard/H97M-G43/Specification . Podpytaj producenta płyty o kompatybilność z procesorami, ale zapewne będzie dokładnie tak samo jak u nas. :-) 20GB ramu oznacza różne kości - co czasami sprawia problemy, trzeba je dobrze dobrać (albo właściwie przetestować). Nowe rozwiązanie na 7 generacji i 16gb ramu będzie na pewno sprawniejsze i szybsze - ale wiadomo, wydatek jest większy, bo trzeba zakupić również płytę, pamięci.
Ja osobiście używam do dziś procka i7 - 4 generacji (chociaż na płycie MSI ;-) ) i nie widziałem powodów by zmieniać. Ale to wszystko kwestia potrzeb i tego, czego od komputera oczekujesz.
A co do problemu - zasilacz hipotetycznie ma odpowiednią moc - ale może trafiła Ci się jakaś pechowa sztuka? Zamiast zamieniania zasilacza możesz spróbować zanieść kartę do innego kompa (np. u kolegi czy w jakimś lokalnym serwisie) i tam podłączyć. Jeśli pasy znikną - to znaczy, że problem jest z innym podzespołem. Jeśli nie - wtedy reklamuj kartę, w sklepie gdzie została zakupiona.

pozdrawiam,
 

pc_yebaka

New member
Joined
May 15, 2020
Messages
6
Myślałem, że to problem z chłodzeniem bo temperatury skakały mi do 90 stopni C. Kupiłem lepsze chłodzenie i mam wrażenie, że monitor jeszcze bardziej "szaleje". Mam zasilacz 550, czy jest opcja, że pobór mocy jest za duży i to jest przyczyną pasów ??
Obecne parametry mojego kompa załączam w screenie
 

Attachments

  • Bez tytułu.png
    Bez tytułu.png
    47 KB · Views: 2

Nichrome

Administrator
Joined
Jun 15, 2015
Messages
6,755
Jeszcze raz:
Zrzuty ekranu mi nie powiedzą dokładnie jaki masz model RAM, jakie chłodzenie itd.
Ale widzę też że mieszasz RAM, więc prosisz się o problemy. Spróbuj z jedną kością RAM.

Ten zasilacz, teoretycznie 550W, jest dość słabej jakości który może powodować problemy. Chińskie kondensatory na dobry początek...
Jeżeli kartę już sprawdziłeś w innym PC, to wydaje mi się że to wystarczająco zawęziło w czym może leżeć problem.

A tu dla drobnej edukacji. Na ogół nie oglądam filmików sklepowych, ale facet widać się zna. Wytłumaczy wszystko co miałbym napisać.
https://www.youtube.com/watch?v=nCG-9SJ1nI0
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,337
Hej,
Ciężko tu hipotetyzować na temat zasilacza. Moc ma odpowiednią. Czy podaje odpowiednie napięcia tego nie jestem w stanie zgadnąć. Jak karta działa z inną zasiłką to można się zainteresować właśnie i zasilaczem. Wykonaj też może sugestie @Nichrome i przetestuj sprzęt na minimalnej konfiguracji.

pozdrawiam,
 

pc_yebaka

New member
Joined
May 15, 2020
Messages
6
Drodzy forumowicze, okazało się, że problem nie był ani w PC ani w monitorze. Problemem była przejściówka z VGA na HDMI, po usunięciu przejściówki ( wymiana monitora na posiadający HDMI ) problem znikł :)
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,337
Hej,
Dlatego pytaliśmy o pełną konfigurację, nie jesteśmy w stanie zgadnąć co masz w kompie dokładnie. :-)
W każdym razie - cieszę się, że problem rozwiązałeś.
Temat zamykam,
pozdrawiam,
 
Status
Not open for further replies.
Top