MSI MPG Z490 Gaming Plus - problem z RAM, profil XMP

Status
Not open for further replies.

tnhudman

New member
Joined
Mar 11, 2021
Messages
7
Czy na slotach 1, 3 można uruchomić profil XMP? Z ramem w slotach 2, 4 komputer się nie uruchamia. RAM sprawny, sprawdzany ramtest86, 0 błędów. W slotach 1, 3 po ustawieniu profilu wyświetla informację, że nie udało się uruchomić profilu XMP i nastąpi reset do ustawień fabrycznych.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,336
Hej,
Niby powinno się dać, ale jednak standardowo powinny działać sloty 2 i 4 - to jest preferowane usytuowanie kości RAM w płycie. Gdy działają sloty 1 i 3, a nie działają sloty 2 i 4 to i tak płyta jest wadliwa (chociaż ciężko powiedzieć co dokładnie - bo tu może być kilka rzeczy - np. procesor źle zamontowany czy uszkodzony). Sprawdź też czy masz najnowszy BIOS:
>>KLIK<<
oraz czy kości znajdują się na liście wspieranych dla tej płyty.

Pozdrawiam,
 

adamole3155b02d8

New member
Joined
Feb 10, 2022
Messages
2
Witam mam podobny problem . Bios aktualny najnowszy jaki jest do płyty z490 gamin plus . Po włączeniu komputer wstaje LED na boot czli niby ok ale gdy chce zbotowac z CD wczodzi błąd że błędny profil xmpl 😩
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,336
Hej,
Bardzo proszę, stwórz nowy wątek i opisz dokładnie swój problem. Jakie kości pamięci stosujesz, jaki dokładnie ten "najnowszy" BIOS jest. Możesz zresetować CMOS czy sprawdzić czy nie ma błędów montażowych (typu pasta w sockecie). Sprawdź czy Twoje kości znajdują się na liście wspieranych - https://pl.msi.com/Motherboard/MPG-Z490-GAMING-PLUS/support#support-mem-31 (wsparcie może różnić się miedzy zastosowanymi CPU).

Pozdrawiam,
 
Status
Not open for further replies.
Top