MSI GL63 8SE

Status
Not open for further replies.

boypolska9159502e1

New member
Joined
Jan 23, 2022
Messages
5
BIOS ten pierwszy, generalnie nic tu nie zmieniane było, jak będę miał możliwość to od razu zaktualizuję te informację.
Procesor: i7 8750H
Karta Graficzna: RTX 2060
Dysk Twardy: Seagate Barracuda 1TB
SSD: Kingston 256Gb
Ram: 16Gb
Os: Win 10 64bit
Cześć.
Mam problem z tym laptopem, mianowicie po konserwacji układu chłodzenia pojawiły się problemy z kartą graficzną, i złączem audio, od razu piszę, że laptop po 2 latach dopiero otworzony.
Cały proces przeprowadziłem zgodnie ze sztuką, dbając o detale, opiszę teraz co zrobiłem:
Standardowa wymiana pasty na nową, z powodu braku termopadów użyłem tych co były po stronie sekcji zasilania procesora, i tutaj ciekawe po stronie sekcji i pamięci karty graficznej napotkałem się z jakimś rodzajem pasty, dosyć gęsta i raczej izolująca, takowej też nie miałem, więc to co zostało na metalowej części chłodzenia użyłem jeszcze raz kładąc warstwy na kościach pamięci i sekcji zasilania ( Pasta była fabrycznie położona). komputer zamknąłem i włączyłem odpalił normalnie, sprawnie, i tutaj pojawiły się problemy:

1. GPU w menadżerze urządzeń, dzisiaj mi pokazało żółty wykrzyknik wczoraj, nie ( a robiłem to wczoraj ), ponad to jest problem z zainstalowaniem sterowników, mówiąc w prost nie da się. Laptop nie pokazuje żadnych problemów, odpala się normalnie, bios nie wydaje dźwięków, i chcę jeszcze dodać, że karta normalnie wyświetla się w menadżerze w zasadzie w każdym programie tego typu, tylko wygląda to jakby była odłączona, ale fizycznie jest i system ją rozpoznaje prawidłowo, dzisiaj pojawił się kod błędu 43, system windows wyłączył urządzenie z powodu błędu. w podglądzie zdarzeń widnieje informacja o identyfikatorze 2003. Boję się, że karta padła. Uszkodzeń na PCB nie widać, nic nie śmierdzi :).

2. Audio to też, jest interesujące, bo problem występuje tylko i wyłącznie ze złączem 3.5mm dźwięk jest i wszystko gra, ale gdy podłączam słuchawki, nie ma dźwięku, natomiast system rozpoznaje, że są one podłączone i od razu przekazuje sygnał na port.

Wrzucę zdjęcia ze środka komputera, tylko od razu piszę, że całą operacje przeprowadziłem wczoraj a dzisiaj dopiero zacząłem czyścić sekcje z tej pasty dziwnej.
Więc, wczoraj nie wyglądało to tak jak na zdjęciach :).
//admin: link usunięty >>strona XXX//
 
Last edited by a moderator:

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,346
Hej,
Czy ja dobrze rozumiem, że otworzyłeś laptopa, by go "przeczyścić", wcześniej działał prawidłowo, a po "przeczyszczeniu" przestał? O co pytasz dokładnie? Czy mogłeś uszkodzić w trakcie procedury? No niestety - zdecydowanie mogłeś.
Bardzo proszę wrzucać zdjęcia na hostingi, które nie mają reklam stron "XXX", nie wszyscy używający tego forum to ludzie dorośli. :-)
Pozdrawiam,
 

boypolska9159502e1

New member
Joined
Jan 23, 2022
Messages
5
Hej,
Czy ja dobrze rozumiem, że otworzyłeś laptopa, by go "przeczyścić", wcześniej działał prawidłowo, a po "przeczyszczeniu" przestał? O co pytasz dokładnie? Czy mogłeś uszkodzić w trakcie procedury? No niestety - zdecydowanie mogłeś.
Bardzo proszę wrzucać zdjęcia na hostingi, które nie mają reklam stron "XXX", nie wszyscy używający tego forum to ludzie dorośli. :-)
Pozdrawiam,
Przecież, to nie jest odpowiedz, co to znaczy czy ja mogłem, mam jaśniej wytłumaczyć ?, czy co ?
 

lukmouton

Member
Joined
May 18, 2017
Messages
190
No nie wytłumaczyłeś to dobrze technicznie. "Twarda pasta" mogła być w skutek utwardzenia po kilku latach. Natomiast "dziwna pasta" może chodzi Ci o termopady?
Rozbierając lapka nie mając znajomości mogłeś go uszkodzić nawet głupią śrubką, ponieważ niektóre są krótsze, a inne dłużesze i mogłeś w ten sposób zrobić zwarcie, lub uszkodzić coś. Cięzko będzie stwierdzić co uszkodziłeś, lub co tam zrobiłeś.
Możesz wkleić przecież zdjęcia do postu bez linków do jakiś xxx serwisów.
Dodam że chłodzenie w tym laptopie składa się z dużego kawałka blachy, które dolega wraz z termopadami na różne elementy płyty głównej i właśnie nieumiejętny montaż/demontaż układu chłodzenia może w łatwy sposób uszkodzić elementy na płycie głównej!

 
Last edited:

boypolska9159502e1

New member
Joined
Jan 23, 2022
Messages
5
Latop ma 2 lata, nie kilka napisałem: "dosyć gęsta i raczej izolująca", ale nie twarda, proszę przeczytać. a termopady są już w drodze.
Nie mogę tutaj zamieścić zdjęć, bo są za duże.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,346
Hej,
Ja po prostu zapytałem - czego dokładnie sobie życzysz od nas, od forum i jego użytkowników, bo nie jest to jasne.
Nikt Ci nie zdiagnozuje na 100% ewentualnych drobnych uszkodzeń powstałych podczas tego czyszczenia, do tego potrzeba sprzętu diagnostycznego i dostępu do komputera, bo to zawsze będzie gdybanie po zdjęciach i opisach. Już pomijam fakt, że niestety zdjęć nie byłem w stanie obejrzeć ze względu na reklamy stron XXX.
Sądząc po opisie, uszkodziłeś sprzęt podczas wymiany pasty/termopadów/czyszczenia lub go nieprawidłowo złożyłeś (chłodzenie nie jest prawidłowo zamontowane - stąd 100 stopni na grafice). Jeśli to pierwsze - zostaje skontaktować się z serwisem (serwis@msi.com) i pomyśleć o jakiejś naprawie pogwarancyjnej. Jeśli to drugie, to czeka Cię rozbieranie sprzętu ponownie i złożenie - tym razem prawidłowo. Przykro mi, ale jak mówiłem wcześniej - jest to gdybanie, ani ja, ani zapewne nikt inny nie da Ci pewności co się tam dokładnie stało - bez obejrzenia/przetestowania komputera osobiście.
Pozdrawiam,
 

boypolska9159502e1

New member
Joined
Jan 23, 2022
Messages
5
Człowieku, 100 stopni było przed rozbieraniem go, tylko i wyłącznie dla tego postanowiliśmy nową pastę termoprzewodzącą położyć. Dobrze rozumiem po prostu na siłę czepianie się szczegółów. Temat można zakończyć, nie martw się, wiem co robie i jak to tego podchodzić.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,346
Hej,
Ja się nie czepiam niczego, tylko usiłuję odpowiedzieć na to co napisałeś.
Temat zamykam, zgodnie z życzeniem.

Pozdrawiam,
 
Status
Not open for further replies.
Top