MSI b450 mortar max co kilka dni nie widzi CPU

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Mam problem z płytą msi b450m mortar max i procesorem ryzen 5 3500. Płyta chodzi kilka dni 4-5 i po ponownym uruchomieniu juz nie wstaje i swieci sie błą CPU. Wszystkie znane mi sposoby jak aktualizacja biosu reser biosu itd nie działąją. Pożyczyłem CPU od kolegi ryzena 1200 i płyta wstała od razu. Niestety nie da sie tez wgrac biosu przez quick flasha z pendriwa. Jedyna opcja na flashowanie to z poziomy biosu :/ Gdy płyta po zmianie na starszy procesor zaskoczył włozenie spowrotem 3500 sprawia ze dziala ale znow przez kilka dni i ten sam problem. Serwis sklepu morele stwierdzil ze plyta jest sprawna. Co moge w tej sytuacji jeszcze zrobic? Na płycie msi b550m a pro ryzen 3500 dziala jak nalezy.
 

lukmouton

Member
Joined
May 18, 2017
Messages
210
Aby wgrać bios poprzez "Flash button" to najlepiej odłączyć z płyty głównej wszystko (pamięć, procesor, grafikę itp) samo zasilanie, a bios musisz odpowiednio nazwać i wykonać to poprawnie jak w instrukcji jest napisane, lub w poradnikach.
Możliwe usterki, to uszkodzona płyta główna, lub procesor.
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Gdyby procesor był uszkodzony ten problem pojawial by sie na na drugiej plycie b550 a dziala normalnie. Przy flashowaniu z flash buttona mam tylko golą płyte i zasilacz nic wiecej. Zmieniona nazwa biosu na zalecana i plyta 3x zasiweci czerwona diode i koniec. Wgrywanie starszych biosow tez nie pomaga. Niestety obbawiam sie ze odeslanie plyty spowrotem do sprzedawcy skonczy sie jej zwrotem do mnie pt" wszystko dziala".
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
A opisałeś dokładnie z jakim procesorem nie działa i jak długo trzeba testować? Jeśli to działa przez kilka dni - to może serwisowi było trudno złapać problem, bo testy, z oczywistych powodów, zazwyczaj nie trwają kilka dni.

Pozdrawiam,
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Tak opisałem wszystko dokładnie w formularzu. Podałem cała specyfikacje w listach kompatybilności nie widać żadnej niezgodności
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
Jest bardzo mało prawdpodobne, że płyta działa kilka dni i nagle ni z tego ni z owego przestaje działać i potem znowu działa. Dziwna sprawa. A testowałeś sprzęt z innym zasilaczem? Skoro na serwisie wszystko było w porządku, to właśnie problem może leży w innym podzespole?

Pozdrawiam,
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Podmieniałem pamięci, zasilacz i nawet instalowałem system na dysku ssd sata, zeby wykluczyc problem z powodu m2. Płyta po kilku dniach nie widzi cpu i nie daje sygnalu nawet na diode od obudowy ze jest włączone zasilanie co nie jest normalnym objawem. Wyciagniecie podzespołów poza obudowe tez nie przynosi poprawy sytuacji. W tym momencie korzystać z kolegi ryzena 1200 udało mi sie uruchomić płytę. Zobaczymy jak długo będzie działąć. Nie podpinałem na wszelki wypadek przedniego panelu I/O z obudowy ani żadnych rgb żeby wykluczyc jakies zwarcia które brickuje płytę.
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Dziś rano komputer się już nie uruchomił ten sam problem co zawsze. Bios rekomendowany dla tego procesora na stronie spowodował ze awaria wystapiła jeszcze szybciej niz dotychczas. Ta płyta była kupiona z outletu po zwrocie jak widac najwidoczniej nie jestem pierwszą osobą która miała z nią problemy :/
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Podłączyłem 3 zasilacz do tej płyty, ale coś mnie tkneło i pogrzebałem w biosie i jak sie okazuje płyta nie chce uruchomić karty graficznej i obrazu gdy wymusi sie jej ustawienia by dzialala z pcie 3gen. Mam grafike rx 570 4gb od msi ktora jest wyposazona w złącze pcie 3.0 i to nie hula na pcie 3.0 na sztywno. MaCie jakieś pomysły co powoduje ten konflikt ? Bios w karcie najnowszy
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
Zmieniasz te ustawienia w BIOSie i w tym momencie przestaje działać? Nie do końca rozumiem sytuacji, a jak zostawiasz na 'auto' to w jaki sposób działa, powinno też być PCIe 3.0. Może problemem jest ten nowy CPU?

Pozdrawiam,
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Na biosie rekomendowanym przez msi czym 89v22 pod ryzena 3500 gdy recznie ustawilem na wykrywanie karty na złąćze gen3 to komputer nie uruchamial obrazu na karcie graficznej. Gdy dawałem na auto to się włączał. Ale wtedy pochodził dzien i już nie wstawał. Zaktualizowałem bios na najnowszy i ustawiłęm recznie znow na gen3 i komputer chodzi już 3 dzień. Poprzednio jak aktualizowałem do najnowszej wersji przed wysłaniem na serwis chodził na auto. Możliwe żeby to była przyczyna problemu ze startem płyty i ten komunikat o niewykrywaniu cpu ?
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
Jak dla mnie - w przypadku użycia kompatybilnej karty graficznej i CPU nie powinny zdażyć się opisywane przez CIebie problemy. Nie powinno być potrzebne zmienianie czegokolwiek w BIOSie, karta i płyta powinny działać mna ustawieniach 'Default'. Nie wiem dlaczego u Ciebie się tak dzieje. Przyczyną może być zarówno karta, jak i płyta jak i CPU.

Pozdrawiam,
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Boże święty nie wytrzymam z tym serwisem jakie barany tam pracują! Wysłałem im dokładny opis na kartce jak ze płyta działa przez kilka dni po czym sie nie włącza i w tym czasie nie daje żadnego objawu niestabilności. Po prostu wyłączam kompa wieczorem i rano już nie rusza co geniusze mi z serwisu odpisali po otrzymaniu płyty i kartki z opisem? "
Nasi specjaliści wykonują testy reklamowanego sprzętu w celu odtworzenia zgłaszanej usterki.
Do diagnozy wykorzystujemy programy BurnInTest, 3DMark oraz OCCT. Szacowany czas diagnozy to 1 dzień roboczy"
To są kur...jakieś jaja. Chyba bedzie trzeba powiadomić UOKIK bo nie ma już nerwów użerać sie z nimi.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
Tak jak pisałem, zostaje podejrzenie jakiegoś innego podzespołu, skoro na serwisie problem nie został odtworzony. Rozumiem, że nie masz możliwości przetestowania płyty z całkowicie innymi podzespołami?
Możesz wkleić dokładną i pełną listę, wszystkie zastosowane w Twoim sprzęcie podzespoły? Najlepszy były album np. na Google Photos z wyraźnymi zdjęciami wszystkiego co testowałeś.

Pozdrawiam,
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
Z tego co widzę, sprzęty do których wkleiłeś linki znajdują się na liście kompatybilności, pomijając zasilacz (opisywany problem może być związany z zasilaczem).
A ja mam jeszcze takie pytanie - testowałeś każdy podzespół przez kilka dni na innym zestawie? Skoro masz tego typu dziwaczny problem, to by potwierdzić, który podzespół jest winny - trzeba by dokładnie tak zrobić. Obawiam się, że zdalnie tu już za wiele nie poradzimy i - jeśli masz 100% pewność, że to jest uszkodzenie płyty, to zostaje tylko reklamacja.
Dosłownie kilka dni temu wyszła nowa wersja BIOSu - możesz ją spróbować również (przypominam, że aktualizacje BIOSu są wykonywane na odpowiedzialność użytkownika).
Pozdrawiam,
 

surykatka115ab02e1

New member
Joined
Jun 22, 2022
Messages
10
Hej,
Z tego co widzę, sprzęty do których wkleiłeś linki znajdują się na liście kompatybilności, pomijając zasilacz (opisywany problem może być związany z zasilaczem).
A ja mam jeszcze takie pytanie - testowałeś każdy podzespół przez kilka dni na innym zestawie? Skoro masz tego typu dziwaczny problem, to by potwierdzić, który podzespół jest winny - trzeba by dokładnie tak zrobić. Obawiam się, że zdalnie tu już za wiele nie poradzimy i - jeśli masz 100% pewność, że to jest uszkodzenie płyty, to zostaje tylko reklamacja.
Dosłownie kilka dni temu wyszła nowa wersja BIOSu - możesz ją spróbować również (przypominam, że aktualizacje BIOSu są wykonywane na odpowiedzialność użytkownika).
Pozdrawiam,
Dziś dostałem odpowiedz z serwisu ze plyta na testach im sie zablokowała jak mi. Także na szczeście udało sie serwisowi w tak krótkim czasie uzyskać ten efekt który u mnie występował przważnie po kilku dniach. Teraz już zmartwienie serwisu jak usuną te usterke, ale wydaje mi sie ze bios niewiele tu pomoze. Jakis układ musi miec zwarcie ze blokuje plyte. Moze tworzyc sie zimny lut po nagrzaniu plyty i ostygnieciu. To moje podejrzenia tylko :) W kazdym bądz razie dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,467
Hej,
Cieszę się, mimo wszystko, że serwis dotarł do doświadczanej przez Ciebie usterki. Mam nadzieję, że płyta wróci do Ciebie naprawiona.
Pozdrawiam,
 

lukmouton

Member
Joined
May 18, 2017
Messages
210
Do piekarnika ją przekierują, wypieką, posolą i voila jak zadziała, to dostaniesz z powrotem, a jak nie, to mam nadzieję, że wymienią na inną...
 
Top