B550M PRO-VDH problem w biosie

xassassin

New member
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
Cześć, problem polega na tym, że po wejściu do BIOS'u nie działa ani klawiatura (Cobra pro inferno) ani myszka (Genesis Krypton 500) oba są na USB próbowałem również innej klawiatury (Genesis RX66 US QWERTY) nadal bez skutku. Wejść do BIOS'u mogę poprzez klikanie DEL ale w BIOS'ie  klawiatura i myszka przestaję działać, nie mam skąd wziąć klawiatury z wejściem PS/2. Jakieś porady? Bo chciałbym zaktualizować BIOS do najnowszej wersji ale nie wiem czy bez działającej klawiatury da rade.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
6,920
Hej,
Próbowałeś wszystkich portów USB? Zwłaszcza tych wbudowanych w płytę (nie w obudowie czy poprzez jakiegoś HUBa, np. w monitorze). Jeśli nie - spróbuj bezpośrednio podłączyć klawisze do portów USB na samej płycie.

Pozdrawiam,
 

xassassin

New member
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
MSI FAE said:
Hej,
Próbowałeś wszystkich portów USB? Zwłaszcza tych wbudowanych w płytę (nie w obudowie czy poprzez jakiegoś HUBa, np. w monitorze). Jeśli nie - spróbuj bezpośrednio podłączyć klawisze do portów USB na samej płycie.

Pozdrawiam,
Tak, próbowałem wszystkich USB, które są w płycie, nie korzystam na ogół z USB w obudowie. Zawsze jak wchodzę do BIOS'u to kończy się to resetem komputera, ponieważ nawet nie mogę z niego wyjść, zamówiłem  przejściówkę z USB na PS/2, zobaczymy czy to zadziała. Ale jak na razie jestem otwarty na inne rozwiązania. O co chodzi z podłączaniem klawiszy bezpośrednio do płyty?
 

xassassin

New member
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
MSI FAE said:
Hej,
Próbowałeś wszystkich portów USB? Zwłaszcza tych wbudowanych w płytę (nie w obudowie czy poprzez jakiegoś HUBa, np. w monitorze). Jeśli nie - spróbuj bezpośrednio podłączyć klawisze do portów USB na samej płycie.

Pozdrawiam,

Po aktualizacji biosu za pomocą programu MSI Center, mysz i klawiatura działa w BIOSIE ale, wszystko w BIOSIE strasznie wariuję, okna się nakładają, język zmienia się na jakiś azjatycki, nie można w nic wejść, są straszne problemy. tutaj link do tego jak to wygląda https://youtu.be/4AAbPTpaXXc
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
6,920
Hej,
Miałem na myśli podłączenie klawiatury bezpośrednio do tylnego panelu - nie poprzez obudowę czy huby np. w monitorze.
Spróbuj jeszcze przeflashować BIOS bezpośrednio w samym BIOSie, poprzez M.Flash:
https://youtu.be/Ljs95Upnsrc
A wcześniej zresetuj BIOS, wyjmując bateryjkę podtrzymującą BIOS (na kilkadziesiąt minut). Oczywiście pamiętaj o ostrożności i całkowitym wyłączeniu komputera z prądu. Najlepiej w ogóle całkowicie wszystkie kable odłączyć podczas tej operacji.
Jak nic nie pomoże - zostaje reklamacja. Sprzęt reklamujesz do sklepu, gdzie został zakupiony.

Pozdrawiam,
 

xassassin

New member
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
Dostałem z serwisu nową płytę, ale nadal ten sam problem. Ciekawa sytuacja.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
6,920
Hej,
Zgłoś sprawę do nas na info.pl@msi.com. Opisz bardzo dokładnie problem (link do forum nie wystarczy), załącz eksport z msinfo32 z Windows 10:
https://youtu.be/NboCIwwZ_oU

Opisz gdzie dokładnie podłączałeś myszkę i klawiaturę (do których portów) - a najlepiej sprawdź we wszystkich na tylnym panelu.

Zrób zdjęcia naklejek na myszce/klawiaturze, zrób zdjęcie z BIOSu z jego wersją (a wcześniej zaktualizuj do najnowszej wersji, jeśli tego nie robiłeś).
Spróbujemy dopytać drugiej linii wsparcia dlaczego akurat te akcesoria nie pracują prawidłowo z Twoim sprzętem.


Pozdrawiam,
 

xassassin

New member
Joined
Jul 17, 2021
Messages
5
Myszka i klawiatura działa w BIOS'ie, tylko BIOS znowu się psuje jak próbuję zmienić jakiekolwiek ustawienia, czy to może być przez to, że moich ram nie ma w zakładce kompatybilność na stronie płyty głównej? Adata XPG Gammix D20 DDR4 16GB Kod producenta  AX4U320088G16A-DCTG20. Wyślę również to zgłoszenie.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
6,920
Hej,
Ciężko powiedzieć czy to przez RAM. Niewykluczone. A masz możliwość przetestowania z kompatybilnymi (takimi ze strony) pamięciami? Puszczałeś sprzęt na 1 kości RAMu?

Pozdrawiam,
 
Top