2080 TI Gaming X trio - wentylatory w trybie tornado

Status
Not open for further replies.

pawel.cajbel

New member
Joined
Sep 8, 2020
Messages
2
Witam,

Wybaczcie, że pierwszy post zaczynam od takiego tematu, ale szukam wsparcia wszędzie gdzie się da :(

Sytuacja wygląda następująco:
Opis usterki:
Karta po uruchomieniu  w MSI afterburner ma Core Clock na poziomie -210 jednostek. - Nowo postawiony system, nic nie kręciłem.
Dodatkowo, po przekroczeniu temperatury 70 C wiatraki wchodzą na 100% i nie można ich regulować co czyni, że użytkowanie karty jest uciążliwe ze względu na hałas.
Wiatraki nie reagują ani na ustawienia ręczne w MSI afterburner ani na ustawienia w dragon center - pomimo nastawienia różnych profili za każdym razem dzieje się to samo.

System postawiony od nowa, wgrane najnowsze sterowniki. Również Bios w karcie sprawdzony.

Specyfikacja sprzętu:
Obudowa NZXT H510 Elite
SSD ADATA SX8200 PRO 1TB
Chłodzenie kraken x62
Pamięć DDR4 HyperX Fury RGB 16GB 2x8GB 3600MHz DDR4 CL17
Zasilacz Be Quiet! Straight Power 850W 80+ GOLD
Procesor Ryzen 7 3700X
ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
MSI GeForce RTX 2080 Ti GAMING X TRIO 8GB

Prośba o pomoc :)
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,492
Hej,
Temat już zgłosiłeś mejlowo, będzie prawdopodobnie przekierowany do HQ na testy.

pozdrawiam,
 

pawel.cajbel

New member
Joined
Sep 8, 2020
Messages
2
MSI FAE said:
Temat już zgłosiłeś mejlowo, będzie prawdopodobnie przekierowany do HQ na testy.
Dokładnie, miałem nadzieję, że może ktoś miał podobną "awarie" i coś podpowie : )
Czekam w takim razie. Dziękuje.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,492
Hej,
Pewnie, zawsze warto sprawdzić "temat" i ze strony "user experience".

pozdrawiam,
 

marcinkopec83

New member
Joined
Oct 6, 2020
Messages
1
Witam,
od wczoraj w moim 2080 Ti Ventus pojawił się bardzo podobny problem.
Tzn. na czysto bez jakichkolwiek modyfikacji po przekroczeniu 75 stopni jeden wentylator rusza mi na 4100 rpm co jest ok. 120% normy. Próby korekty MSI afterburnem nie pomagają - brak reakcji. Standardowo jak u innych.
Szukałem w google okazuje się że to dość powszechny problem RTX-ów(bez względu na producenta) i generalnie ludzie odsyłają na gwarancję lub samodzielnie zmieniają pastę termoprzewodzącą i/lub termopady. To rozwiązuje problem dodatkowo temperatury spadają a kultura pracy karty wzrasta. Swoją drogą krążą zdjęcia z otwierania takich RTX-ów które są przykładem jak nie nakładać pasty. W większości nich jest pokryta 70-80% powierzchni układu.
Teraz pytanie, czy mogę samodzielnie tą pastę wymienić(nie tracąc gwarancji) czy koniecznie muszę dawać na gwarancję? Dodam że kartę mam od ponad roku i takich mankamentów nie miałem.
 

MSI FAE

Moderator
Joined
Jun 7, 2005
Messages
7,492
Hej,
Jeśli rozkręcisz kartę - stracisz gwarancję na sprzęt - więc zamiast to robić - kartę lepiej reklamuj (do sklepu, gdzie sprzęt został zakupiony).
Możesz upewnić się wcześniej iż:
- karta jest prawidłowo wypozycjonowana w obudowie (nie jest krzywo)
- masz najnowszy vBIOS (sprawdzasz to oprogramowaniem Live Update, dostępnym na stronie wsparcia tego sprzętu).
- masz najnowsze sterowniki nVidia (najlepiej je przeczyścić oprogramowaniem DDU przed reinstalacją).
Z mojej strony prośba - z nowymi problemami, nawet jak są podobne - robimy nowe wątki. Proszę także nie pisać do mnie na priv, staram się czytać wszystkie tematy.

Temat zamykam.

pozdrawiam,
 
Status
Not open for further replies.
Top