Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
 71 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 08:23:20 
Zaczęty przez Maciek - Ostatnia wiadomość wysłana przez Maciek
Cześć,

Dzięki za odpowiedź! Jako że lipiec zaczyna się za kilka dni to myślę, że spróbuję się jeszcze uzbroić w cierpliwość na te kilka tygodni i zobaczę jak rozwinie się sytuacja.

Pozdrawiam,
Maciek

 72 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 06:21:30 
Zaczęty przez patrykoz - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Cieszę się, że sobie poradziłeś z problemem, dzięki za info!

pozdrawiam,

 73 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 06:19:58 
Zaczęty przez jasmin.lkr - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Zgłosić można, jak to serwis potraktuje - ciężko powiedzieć. Zasada jest taka, że jeśli sprzęt został uszkodzony przez użytkownika, gwarancja nie obowiązuje.
Sprzęt zgłaszamy do sklepu oczywiście.
Serwis powinien sprzedawać taką część (jak mają na stanie), zazwyczaj rzeczywiście razem z backplate. Możesz spróbować do nich napisać i zapytać o sprzedaż takiej części - wklej im do mejla zdjęcie uszkodzonej części, numer seryjny płyty. Kontakt: serwis@msi.com.

pozdrawiam,

 74 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 06:16:38 
Zaczęty przez lukasz.szostakowski - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Zaktualizuj BIOS:

Upewnij się, że bootowanie w BIOSie masz ustawione na UEFI, a system zainstalowany w UEFI. Jeśli nie - możesz pomyśleć o reinstallu OSa.
Upewnij się, że pamięci są na liście wsparcia - https://www.msi.com/Motherboard/support/X570-A-PRO#support-mem-19
Myszkę próbowałeś w różnych portach?
30 sekund to nie tak tragicznie, przy takiej platformie.
pozdrawiam,

 75 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 06:09:46 
Zaczęty przez Maciek - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Według tego co ja słyszałem - ma się pojawić w lipcu w Polsce. Ale ja w dziale handlowym nie pracuję, więc tu obiecać nie mogę. Ceny też niestety nie znam na ten moment.

pozdrawiam,

 76 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 06:04:24 
Zaczęty przez akjow - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Dzięki za info. :-)

pozdrawiam,

 77 
 dnia: 26 Czerwiec 2020, 06:02:36 
Zaczęty przez japason17 - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Jeśli to ten laptop - https://pl.msi.com/Laptop/support/GP75-Leopard-9SE#down-firmware to:
- spróbuj zaktualizować firmware:


- zaktualizuj oprogramowanie SSE (też do pobrania na powyższej stronie).
Jak to nie pomoże, to będzie trzeba sprzęt reklamować, np. poprzez stronę cs.msi.com.
Instrukcja jak skorzystać z gwarancji d2d:


pozdrawiam,

 78 
 dnia: 25 Czerwiec 2020, 15:15:11 
Zaczęty przez patrykoz - Ostatnia wiadomość wysłana przez patrykoz
Wróciłem po kilku dniach by napisać szczegóły dotyczące rozwiązania, które w moim przypadku pomogło. Po zakupie nowego dysku problem pozostał bez zmian więc zacząłem usuwać aplikacje, które jako ostatnie zostały zainstalowane. Na pierwszy "ogień" poszło call of duty warzone wraz z battle.net i? od tamtego dnia moje problemy zniknęły... Pozostało tylko szukać problemu czy to Battle.net czy Warzone. Dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam

 79 
 dnia: 25 Czerwiec 2020, 14:15:14 
Zaczęty przez akjow - Ostatnia wiadomość wysłana przez akjow
Resetuje CMOS odpala sie normalnie i wskakuje okno BIOSU z ustawieniami. Zapisuje F10 i wychodze. Wyłaczam. Czekam pare godzin, właczam odpala się normalnie system. Resetuje i juz sie nie uruchamia. Tylko w takiej procedurze się uruchamia.

 80 
 dnia: 25 Czerwiec 2020, 14:05:14 
Zaczęty przez japason17 - Ostatnia wiadomość wysłana przez japason17
Mam problem, odnośnie jednego klawisza... A mianowicie "Q" zupełnie inaczej jest podświetlane niż to pokazuję w programie... A że zawsze byłem noga do takich spraw, nie wiem jak to poprawnie ustawić, zaznaczę że odziwo w programie SS engine 3, pokazuję że klawisz ten działa prawidłowo... dla chętnego, pomocnego człowieka dorzucę screenshoty jak to wygląda. Jestem człowiekiem którego drążnia takie pierdoły, a laptop ten nie kosztował 1000zł tak więc... Pomocy Panowie!

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10