Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
 31 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 12:40:54 
Zaczęty przez traczyk664 - Ostatnia wiadomość wysłana przez rifek4_
Hej,
Po prostu są to informacje wewnętrzne.

pozdrawiam,

Czyli zwykły użytkownik który chce wymienić termopady przykładowo po zakończeniu gwarancji nie może się dowiedzieć tego tutaj bo jest to ściśle tajne i sekretne dane... Ale bez problemu może sam je pomierzyć np suwmiarką... No ciekawe xD Znowu dowiedziałem się tu czegoś nowego

 32 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:57:58 
Zaczęty przez lukemaister9322 - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Reklamuj proszę sprzęt bezpośrednio do serwisu, poprzez stronę cs.msi.com:

Serwis udziela informacji bezpośrednio zgłaszającemu, czyli w Twoim przypadku był to zapewne Xkom.
Jeśli chodzi o matrycę, to niestety nie udzielamy tego typu informacji.

pozdrawiam,

 33 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:56:48 
Zaczęty przez kronoss - Ostatnia wiadomość wysłana przez kronoss
Dzień dobry
Moja konfiguracja:
Płyta MSI Z390 A pro, bios 17
Procesor i3-9100F box
Karta graf GTX1650 Super
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 Bronze 500

RAM AData XPG 2x8GB , 3200 Mhz
Obudowa - nieznana :( chyba iBox, ok 10 lat.
Dyski:
a) Samsung PM981 256GB M.2 2280 PCIe x4 NVMe (MZVLB256HAHQ)
b) SSD AData, 128 GB. (3 lata)
Przełącznik USB Aten.

Problem:
Komputer wyłącza się. Nagle. Bez ostrzeżenia. Po wyłączeniu nie można go włączyć przyciskiem. Włącza się sam (!) po kilkunastu, czasem kilkudziesięciu minutach.
W zdarzeniach windows 10 błąd KernerPower - system uległ awarii lub nastąpiła utrata zasilania.

Co do tej pory zrobiłem:
1. Wymieniłem listwę od zasilacza do gniazdka elektr.
2. Podpiąłem zasilacz bezpośrednio do kabla zasilającego z pominięciem przewodu w obudowie, żeby go wykluczyć
3. Odpiąłem DVD - żeby wykluczyć (dlatego nie wymieniłem powyżej)
4. Zmierzyłem napięcie na molex - stabilne 5,15/12,35. Dopiero w momencie awarii spada nagle.
5. Obciążenie zasilacza - zestaw świeżo złożony (niecałe 2 tygodnie) - podłączyłem watomierz, udało mi się doprowadzić do 120W, więc zapas ma spory...
6. Temperatury: procesor - 35-40 stopni. Gniazdo procesora - 11-12 stopni (nie za chłodne? dawno nie miałem stacjonarki i nie wnikałem w te temperatury), tyle pokazuje aplikacja MSI.
7. Komputer wyłącza się pod większym obciążeniem - np. odpaleniem przeglądarki internetowej ;) 
8. Zauważyłem na dysku  m2 dziwny czarny nalot...Jakby coś z niego wypłynęło i zastygło. Dysk był raczej dobry w momencie zakupu - testowałem go HD Tune. W każdym razie wyjąłem go ze slotu, odpaliłem linuxa z pendrive i...komputer chodził bez problemu kilka godzin.
9. Zamówiłem kolejny dysk m2, samsung, nówka, jak w opisie. Zainstalowałem w slocie, biorę się za instalację windows i...komputer się wyłącza.
W czym problem? Jakaś opcja w bios? Niewystarczające zasilanie? Nie podpiąłem gniazda PCIE_PWR1 na płycie, czytałem że jest wymagane przy większej liczbie kart graficznych - ale może podpiąć? Czy płyta ma jakieś zabezpieczenie przed 'dziwnymi akcjami' - odcina prąd i nie pozwala na włączenie od razu?

 34 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:55:10 
Zaczęty przez wprpawel - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
No powiem Ci, że nie spotkałem się z takim przypadkiem jeszcze. :-)
Ale serio - to chyba zostaje właśnie reklamacja - cs.msi.com (chociaż nie wiem jak do tego serwis podejdzie). Najlepiej skontaktuj się bezpośrednio z serwisem - serwis@msi.com.

pozdrawiam,

 35 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:53:38 
Zaczęty przez Maciek - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Według info z działu handlowego, sprzęty już powinny jechać do dystrybucji. W sklepach powinny się pojawić w drugiej połowie lipca najpóźniej.

pozdrawiam,

 36 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:52:43 
Zaczęty przez traczyk664 - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Po prostu są to informacje wewnętrzne.

pozdrawiam,

 37 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:52:11 
Zaczęty przez MCX - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Dzięki za info.

pozdrawiam,

 38 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:50:08 
Zaczęty przez darek.janus68 - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Spróbuj zresetować baterię, to niekiedy pomaga na takie problemy:

Jak rozumiem, podświetlenie działało, a przestało po aktualizacji Windowsa? Do jakiej wersji aktualizowałeś?

pozdrawiam,

 39 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:48:03 
Zaczęty przez dper20 - Ostatnia wiadomość wysłana przez MSI FAE
Hej,
Jak pisałem wcześniej, napisz do nas na info.pl@msi.com, wyślemy do odpowiednich działów. :-)

pozdrawiam,

 40 
 dnia: 01 Lipiec 2020, 09:39:07 
Zaczęty przez dper20 - Ostatnia wiadomość wysłana przez zkozlowski
Hej,
Rozumiem, przykro mi za zaistniałą sytuację. Jednakże ja, niestety, mam minimalny wpływ na działanie działu promocji. Jeśli napiszesz do nas na pomoc techniczną na info.pl@msi.com z informacją, że nie dostałeś odpowiedzi z tego działu (z promocje@msi.com), powiadomimy menadżerów działu o zaistniałym problemie.
Jeszcze raz przepraszam.

pozdrawiam,

Ja nie mam do Ciebie jako moderatora czy serwis (a tymbardziej personalnie) jakikolwiek zażaleń. A podział działów i związanych z tym zależności jaknajbardziej rozumiem.
Z jednej strony wolałbym "machnąć ręką" i nie bić piany o brak promocji akurat na to, co mi się zażyczyło zakupić ;) A z drugiej jeśli ktoś faktycznie mógłby coś otrzymać, a przez opieszałość jednego z działów nie dostanie nic, to też nie jest tak jak powinno to wyglądać. Promocje, serwis i daleko pojęty marketing powinny działać ramię w ramię w celu pozyskania nowych i utrzymaniu stałych klientów.

Szkoda że dział promocji nie zagląda na forum. Można by to wpisać w Wasz Syztem Zarządzania Jakością :P

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10