Strony: [1] 2 3 ... 10
 1 
 dnia: Dzisiaj o 18:55:42 
Zaczęty przez Luis - Ostatnia wiadomość wysłana przez Luis
Cześć,

Chciałbym zaktualizować BIOS mojej płyty głównej (Z97-G43) do najnowszej wersji, by mogła ona obsłużyć 5. generację procków Intela (Broadwell). Z tego co wyczytałem, opcja M-Flash będzie najlepszym wyborem.

Posiadam nowo kupiony pendrive od Goodrama o pojemności 4GB, jest to dokładnie ten model:
https://www.morele.net/pendrive-goodram-twister-4gb-uts2-0040k0r11-869370/

I tu moje pytanie - czy muszę go jakoś konkretnie "przygotować" przed aktualizacją BIOS-u, by ona się powiodła?

Jedynie myślałem, aby sformatować go tak:




Reasumując, czy format powyższym sposobem + zastosowanie się do poradnika z kanału MSI wystarczą, by wszystko zakończyło się pomyślnie?
Wspomniany poradnik to ten:




Oczywiście nie mam tu na myśli nieprzewidzianych zdarzeń losowych (np. kaprys sprzętu), na które nikt nie ma wpływu, a jedynie co mogę zrobić JA, aby zminimalizować ryzyko niepowodzenia.

 2 
 dnia: Dzisiaj o 16:42:16 
Zaczęty przez siaago - Ostatnia wiadomość wysłana przez Nichrome
Witam

Mowa o GE70 2OE?
https://www.msi.com/Laptop/ge70-2oe.html

W tym modelu jest niebieskie podświetlenie.
Zainstaluj SCM:
http://download.msi.com/uti_exe/nb/MSI%20SCM%20x64%2013.017.06089.zip

 3 
 dnia: Dzisiaj o 16:38:29 
Zaczęty przez Konrad_1 - Ostatnia wiadomość wysłana przez Nichrome
Dzięki za aktualizacje wątku :) Dobrze wiedzieć że wszystko jest już OK.
Zamykam temat.

 4 
 dnia: Dzisiaj o 16:37:14 
Zaczęty przez slawek339 - Ostatnia wiadomość wysłana przez Nichrome
Nie ma się czego bać. Najwyżej komputer nie odpali, i go przywrócisz resetująć CMOS.
Ryzen'y do 3.8GHz-4.0GHz spokojnie dochodzą. Z odpowiednim chłodzeniem bez problemów 4.0GHz idzie osiągnąć.

 5 
 dnia: Dzisiaj o 16:35:41 
Zaczęty przez alcatraz1289 - Ostatnia wiadomość wysłana przez Nichrome
W BIOSie działa normalnie?

włączania komputera ona się włącza i świeci, potem gaśnie i odmawia posłuszeństwa.
Odmawia posłuszeństwa, tzn nie chce się świecić, czy też nie działają przyciski?
Spróbuj przywrócić BIOS do ustawień domyślnych (F6-Enter-F10-Enter). Może jakieś ustawienie w BIOS namieszało z USB.

 6 
 dnia: Dzisiaj o 12:32:30 
Zaczęty przez adam.kalinowski87 - Ostatnia wiadomość wysłana przez adam.kalinowski87
problem rozwiązany. wymieniona została karta WLAN wiec dobrze przypuszczałem że padła

 7 
 dnia: Dzisiaj o 07:25:47 
Zaczęty przez slawek339 - Ostatnia wiadomość wysłana przez slawek339
W tych ustawieniach chodzi bardzo dobrze ;) Myślę że jeśli zmienię chłodzenie na procesorze to będzie jeszcze lepiej ;)

 8 
 dnia: Dzisiaj o 06:28:17 
Zaczęty przez alcatraz1289 - Ostatnia wiadomość wysłana przez alcatraz1289
załączam screen menedżera. tak pokazuje mi klawiaturę. reinstalacja nie daje nic, działa tylko podczas uruchomienia przez chwile, i podczas wyboru opcji trybu awaryjnego, przywrócenia ustawień .

 9 
 dnia: Dzisiaj o 05:09:40 
Zaczęty przez alcatraz1289 - Ostatnia wiadomość wysłana przez alcatraz1289
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-msi-infinite-7rb-035eu-i5-7400-8gb-1tb-gtx1050-w10 dokładnie ten komputer. Jeszcze dodam, że klawiatura gdy ją podłączam jest pokazywana w menedzerze urządzeń jako nieznane urządzenie. Odinstalowanie sterowników i ponowna instalacja nic nie daje. Również próbowałem podłączyć inną, starszą klawiaturę na usb i jest podobnie. Szukałem nawet odpowiednich sterowników do tej klawiatury i nie ma absolutnie nic...

 10 
 dnia: Dzisiaj o 00:13:49 
Zaczęty przez siaago - Ostatnia wiadomość wysłana przez siaago
Mam pytanie czy ten model laptopa posiada podświetlenie ? Niby na stronie jak sprawdzałem to pokazuja że jest niebieskie guzik do podświetlenia też jest ale nie włącza się. Laptop był kupiony jako nowy więc nie ma mowy że ktos przy nim grzebał. wszystkie sterowniki zainstalowane .

Strony: [1] 2 3 ... 10