MSI Polska - Forum

Overclocking / Testy & Modyfikacje => Podkręcanie(Overclocking) => Wątek zaczęty przez: bzylak w 04 Lipiec 2020, 11:26:23

Tytuł: Brak możliwości włączenia profilu XMP
Wiadomość wysłana przez: bzylak w 04 Lipiec 2020, 11:26:23
#ram #xmp #pomoc
Cześć !

Złożyłem komputer:
i7-10700k
MSI GAMING EDGE WIFI (Z490) (najnowszy BIOS)
HYPERX 32 GB(2x16) HX436C17FB3AK2/32 (HyperX 32GB (2x16GB) 3600MHz CL17 Fury RGB)
Straing Power 11 Be Quiet 650W

Pod odpaleniu wszsytko chodzi tylko nie chodzą mi profile XMP. Ani XMP Profile 1(3000) ani XMP Profile 2 (3600) za każdy razem gdy po ustawieniu jest informacja że BIOS nie mógł ustawić i wracają na bazowie taktyowanie 2400 MhZ. Co mam zrobić ?

-oddać ramy zamienić na inne ?
- problem z czymś innym ?
- nie podłączyłem wtyczki CPU_PWR2 czyli 4 pin do zasilania, wyczytałem że to jest zbędnę chyba że przy profilu powinna ona być ?
Tytuł: Odp: Brak możliwości włączenia profilu XMP
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 04 Lipiec 2020, 15:50:19
Witam

Jest to jeden zestaw 2x16gb czy dwie osobne kości po 16gb?
Możesz zdefiniować "najnowszy BIOS"? Czasami w ciagu kilku godzin MSI wrzuca kolejną wersję.
Cpu pwr2 nie ma xnaczenia.
Ogólnie pod Intelem najlepiej działają pamięci Corsair i GSkill.
Tytuł: Odp: Brak możliwości włączenia profilu XMP
Wiadomość wysłana przez: bzylak w 04 Lipiec 2020, 16:48:51
Jest to zestaw 2x16, Wgralem najnowszy bios, dla tej płyty są dostępne tylko dwa i mam ten z maja 2020. 
Tytuł: Odp: Brak możliwości włączenia profilu XMP
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 04 Lipiec 2020, 20:38:47
Ok.
Próbowałeś ustawić częstotliwość ręcznie?
i7-10700k obsługuje do 2933MHz, spróbuj na początek taką częstotliwość.
Tytuł: Odp: Brak możliwości włączenia profilu XMP
Wiadomość wysłana przez: MSI FAE w 07 Lipiec 2020, 07:30:52
Hej,
RAMy znajdują się na liście wsparcia, z tego co sprawdziłem. Spróbuj sprawdzić czy nie ma jakiś brudów na stykach samego RAMu, przedmuchaj same sloty RAM. Pasta nie dostała się przypadkiem do socketu procesora? Komputer nie wykazuje innych problemów, tylko ten profil XMP nie działa?

pozdrawiam,