MSI Polska - Forum

Pomoc techniczna => Linux/Unix => Wątek zaczęty przez: Mumci0 w 07 Marzec 2016, 09:58:49

Tytuł: Problem z instalacją Linuxa
Wiadomość wysłana przez: Mumci0 w 07 Marzec 2016, 09:58:49
Witam wszystkich. Zaznaczam, że szukałem odpowiedzi, rozwiązania problemu na wielu forach i jej się nie doszukałem. Na forum msi jest podobny watek, jednak, także nie rozwiązuje mojego problemu. Chcę zainstalować Linuxa obok Windows 10 (próbowałem Ubuntu, Elementary OS, FreeBSD). Pierwszy Windows, drugi Linux. Instalacja przebiega pomyślnie tylko w przypadku ubuntu lub elementary. Po instalacji komputer uruchamia się ponownie. Logo, grub - działa, jednak po wyłączeniu komputera, odczekaniu paru minut i włączeniu ponownym, nie ma obrazu - brak sygnału. Dopiero po przytrzymaniu paru sekund przycisku reset (twardy), przechodzi od razu do gruba, nie ma loga płyty głównej. Rozwiązanie problemu może być trywialne, jednak nie wiem jak go rozwiązać.

Secure Boot jest wyłączony. Ściągałem różne kernele i sprawdzałem różne sterowniki karty graficznej.  Wyłączałem wsparcie dla Win 8. Zmiana używanego wyjścia na karcie graficznej też nie pomaga. Zmieniałem też tryb z UEFI na UEFI + Legacy. Przy tworzeniu bootowalnego pendriva wybierałem partycjonowanie GPT i UEFI. Nic nie pomogło. Dodam, że na lapku (Asus k52n) bez problemów zainstalowałem Ubuntu obok W7, a tutaj nie mogę sobie poradzić z tym brakiem sygnału.

Specyfikacja:
INTEL i5 4690K
MSI Z97-G43
PALIT GTX970
Tytuł: Odp: Problem z instalacją Linuxa
Wiadomość wysłana przez: Quizol w 14 Listopad 2016, 18:50:54
Witam,
mam podobny problem. Próbuję zainstalowac Linux Mint lecz po bootowaniu pojawia mi sie taki komunikat: 

  ACPI : EC: Fail in evaluating the _REG object of EC device. Broken bios is suspected.


Mozna sobie poradzic jakos z tym problemem ? Probowalem juz wiekszosci sposobow ktore znalazlem w internecie ale niestety nie pomoglo.

Laptop MSI GL72 6QF
Tytuł: Odp: Problem z instalacją Linuxa
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 14 Listopad 2016, 19:26:00
Witam

Ciężko będzie o odpowiedź w tym temacie, na tym forum. Osobiście się nie znam na Linuxie, a poza mną to pojawiają się tu 2-3 osoby.
Tytuł: Odp: Problem z instalacją Linuxa
Wiadomość wysłana przez: guciozz66 w 11 Marzec 2019, 12:31:31
a próbowałeś  przed instalacja   wciskasz e bootneku  "nomodeset.vga=791 lub nouveau.modeset= 0
?????
Tytuł: Odp: Problem z instalacją Linuxa
Wiadomość wysłana przez: MSI FAE w 11 Marzec 2019, 14:21:05
Hej,
  Podobno wyłączenie szybkiego uruchomienia w Windzie pomaga (fastboot).

pozdrawiam,