MSI Polska - Forum

MSI GAMING => Płyty główne z serii GAMING => Archiwum - Płyty główne z serii Gaming => Wątek zaczęty przez: Diodak w 02 Listopad 2015, 17:15:53

Tytuł: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Diodak w 02 Listopad 2015, 17:15:53
Powitać.

Płyta Główna: MSI B150 Gaming M3
Wersja BIOS: B.1
Karta Graficzna: SAPPHIRE Radeon R9 270X 2GB
Zasilacz: Corsair VS550
Procesor: Intel i5 6500 3.2 GHz
Cooler CPU: AAB Super Silent P4 PWM + pasta Arctic Silver 5
RAM: DDR4 Kingston HyperX FURY 2x4GB 2133MHz Dual KIT - HX421C14FBK2/8
SSD: Kingston SSDnow V300
OC: Nie
System Operacyjny: Windows 7 x64

Opis problemu:
Sprzęt złożony w piątek. Założyłem 2 kości RAM w sloty 2 i 4 wedle instrukcji. Komputer nie startuje, świeci dioda DRAM. Przy jednej kości komputer startował, przy drugiej nie; pamięć wymieniona na gwarancji.
Poniedziałek, drugi zestaw kości i podobna historia. Przy obu kościach włożonych w sloty 2 i 4 komputer nie startuje. Tym razem obie kości, gdy włożone w pojedynkę w slot 2 są OK.

BIOS poprawnie identyfikuje pamięć, XMP nie jest włączone.
Zasilacz OK, pracował w starym komputerze bez problemu.

Co ciekawe, gdy komputer pracował na jednej kości RAM z pierwszego zestawu to przy próbie instalacji Windowsa 7 x64 z płyty DVD po skopiowaniu plików komputer restartował się po ekranie "starting Windows".
Ze starego dysku uruchamiał się tylko w trybie awaryjnym.

Pytanie:
oddać te kości i wziąć coś, co ma potwierdzoną kompatybilność czy wymieniać płytę główną?

Update:
Przed chwilą sprawdziłem. Na jednej kości RAM komputer startuje. Instalator Windows 7 przechodzi przez "Windows is loading files...", potem pojawia się "Starting Windows" i komputer restartuje się.
Ciekawostka? Przy włączonym Slow Boocie (czy jak ten pstryczek przełączniczek się nazywa), udaje się przejść w instalatorze dalej.
Jak sprawdzałem poprzednią kość pamięci to MemTest86+ przechodził dwa cykle bez problemu. Gparted z USB też bez problemu się uruchamia. Stary dysk z Win7 w trybie awaryjnym uruchamiałem i dało się na tym popracować.
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 02 Listopad 2015, 19:02:10
Witaj

Podejrzewam problem z zasilaczem. Jeśli slow boot pomaga, znaczy że zasilacz nie jest w stanie zasilić komputera na maksymalnych obrotach. Jeśli możesz to spróbuj coś nowszego.
Co do RAMu: próbowałeś może każdy slot pojedynczo?
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Diodak w 03 Listopad 2015, 06:16:45
Po przesiadce z Core 2 Quad i DDR2 muszę przestawić się do nowej rzeczywistości.
Wygląda na to, że mój zasilacz nie jest kompatybilny z Haswell a co za tym idzie również z Skylake. Sądziłem, że wystarczająca moc i pasujące wtyczki to wszystko, co jest potrzebne do szczęścia.

Podobno ostatnią deską ratunku przed kupnem nowiutkiego zasilacza jest wyłączenie nowych niskich stanów CPU w BIOSie. Sprawdzę wieczorem. Dzięki Nichrome za trop!
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 03 Listopad 2015, 06:55:43
Jeśli zasilacz był kupiony w latach gdy jeszcze DDR2 było na topie, to tak, potrzebujesz coś nowszego.
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Diodak w 03 Listopad 2015, 07:00:53
Hahahaha :D Aż tak źle nie jest!
Ten Corsair VS550 to jest 2013-2014. Ale i tak potrzebuję czegoś nowszego, albo wyłączyć niskie stany w BIOSie.
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 03 Listopad 2015, 09:23:27
Pewnie że nie jest. Ale wg mnie to właśnie brak kompatybilności z Haswell jest problemem.
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Diodak w 03 Listopad 2015, 17:35:04
Sprawa wygląda tak:

Wyłączyłem całkowicie Intel C-state w BIOSie i instalator przechodzi dalej, komputer się nie restartuje. Masz rację, że zasilacz jest do wymiany.

Większy problem to test pamięci.
DIMM 1 - OK
DIMM 2 - OK
DIMM 3 - NIE
DIMM 4 - NIE

DIMM 1 +2 - OK - widzi całe 8 GB.

Problem z kanałem B kontrolera pamięci? Płyta do wymiany?
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 03 Listopad 2015, 19:21:24
Może być płyta lub procesor.
Zacznij od tego by wyciągnąć procesor z gniazda, i przy użyciu lupy oraz bardzo jasnego światła, sprawdź gniazdo CPU. Jeśli jest przynajmniej 1 szpilka wygięta, znaczy że to jest problemem. Wtedy albo wymiana poprzez sprzedawcę/MSI, naprawa u zegarmistrza (trafiają się tacy co są w stanie takie coś wyprostować) lub samemu spróbować.
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: MSI FAE w 04 Listopad 2015, 06:43:49
Spróbuj BIOSu https://www.dropbox.com/s/aepa0kobvrq8vyy/E7978IMS.B23?dl=0
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Diodak w 05 Listopad 2015, 16:39:16
Melduję posłusznie, że wymieniłem zasilacz na CS650M (http://www.corsair.com/en-us/cs-series-modular-cs650m-650-watt-80-plus-gold-certified-psu), który wg specyfikacji wspiera nowe procesory.
Zaktualizowałem również BIOS do wersji B.23
 :'( :'( :'(
Sytuacja na froncie bez zmian. O ile nie wyłączę Intel C-state to instalator Windows nie przechodzi do kreatora, tylko się restartuje.
Pamięć w slocie DIMM 3 nie działa.

Dziękuję Wam za pomoc i wsparcie ale chyba bez reklamacji się nie obędzie.
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 05 Listopad 2015, 17:20:49
A szkoda :/
Powodzenia :) I mam nadzieję że dasz znać jak wymiana/naprawa poszła?
Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Diodak w 05 Listopad 2015, 17:50:42
Nichrome masz u mnie flaszkę whisky! Albo kratę piwa, wedle uznania.

Wyjąłem płytę, zdjąłem procesor. Dwie szpile!  >:( Dwie przeklęte szpile były wygięte.
Jedna latarka czołowa, jedna pęseta i jedna wspaniała dziewczyna z lepszym wzrokiem i pewniejszą ręką później - wszystko gra. ;D
Po wyprostowaniu pamięć działa, tak jak twórcy przykazali - w slocie 2 i 4. Windows się ładnie odpala z włączonym Intel C-state.

Tytuł: Odp: MSI B150 Gaming M3 - problem z RAM
Wiadomość wysłana przez: Nichrome w 05 Listopad 2015, 17:52:43
A jednak :D Właśnie z RAMem tak jest, jak któryś slot nie działa, to pierwsze co to gniazdo CPU i kawałek światła :)